🇷🇸 Belgrado 2008

Editie53
Datum20 mei 2008 (Eerste halve finale)
22 mei 2008 (Tweede halve finale)
24 mei 2018 (Finale)
LocatieBeograd Arena
Belgrado
🇷🇸 Servië
OmroepRTS
PresentatieJovana Janković
Željko Joksimović
Landen43
Debuterend🇦🇿 Azerbeidzjan
🇸🇲 San Marino
Terugkerend-
Terugtrekkend🇦🇹 Oostenrijk
Winnaar🇷🇺 Rusland
Dima Bilan
Believe

Het Eurovisiesongfestival 2008 was de drieënvijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op dinsdag 20 mei 2008 (eerste halve finale), donderdag 22 mei 2008 (tweede halve finale) en zaterdag 24 mei 2008 (finale) in de Beograd Arena, gelegen in de Servische hoofdstad Belgrado. Er deden 43 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Rusland met Dima Bilan, die het nummer “Believe” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Weer een nieuw record voor het Eurovisiesongfestival: drieënveertig landen schreven zich in voor de eerste editie met twee halve finales. Na de zwaar tegenvallende resultaten van Oostenrijk besloot het bestuur dat ORF niet ging meedoen: “Het maakt niet uit hoe goed je lied is, maar wel uit wel land je komt” was de reden die toenmalig programmadirecteur Wolfgang Lorenz gaf. Toch zond ORF de show uit dat jaar.

Voor twee landen was dit het eerste festival. De Italiaanse enclave San Marino deed voor het eerst mee. Aandeelhouder RAI (de Italiaanse openbare omroep) had SMRTV toestemming gegeven om deel te nemen in Belgrado. Ook Azerbeidzjan kon debuteren. De pas opgerichte zender İctimai kreeg wel lidmaatschap van de EBU. Officieel stond de zender niet onder het strikte bewind van Bakoe en president Aliyev. Om diezelfde reden kreeg AzTV geen lidmaatschap.

🏟️ Locatie

Daags na de overwinning van Maria Šerifović kondigde de Servische openbare omroep RTS al aan dat het de Beogradska Arena had gekozen als locatie van het Eurovisiesongfestival 2008. Het werd mogelijks de snelste keuze van een gastlocatie in de geschiedenis. Enkele weken later kon de referentiegroep met een positief advies de organisatie van Belgrado 2008 starten.

In februari 2008 ontstonden er echter weer twijfels over de organisatie van het festival in Belgrado. Kosovo had zich de onafhankelijkheid uitgeroepen en de spanningen liepen hoog op in het land. Zeker toen er doden vielen werd er crisisberaad gehouden. Toch verzekerde de EBU dat het festival kon doorgaan, mits extra beveiliging.

Beogradska Arena (2008)

🕴️ Presentatie

De RTS gaf op 4 maart 2008 de presentatiejob aan Jovana Janković en Željko Joksimović, toen twee vreemden voor elkaar.

Jovana Janković presenteerde begin 2001 haar eerste programma. Vier jaar later verhuisde ze naar de openbare omroep om daar ontbijttelevisie te gaan maken. Ze gaf in 2006 de punten van het teruggetrokken Servië en Montenegro door en sprak daar de woorden die een jaar later realiteit werden voor Servië: “We promise that next year we will give you the best one”. Ook in 2009 gaf ze de punten door, haar laatste job voor de openbare omroep.

Željko Joksimović genoot een status van superster in de Balkan. Hij vertegenwoordigde Servië en Montenegro in 2004 met “Lane Moje” eindigde tweede. Nadien componeerde hij de inzendingen van Bosnië in 2006 en Servië in 2008. Daarmee was hij dus tegelijk presentator en deelnemend componist in dezelfde wedstrijd, iets wat nadien niet meer mogelijk kon door een regelwijziging. In 2012 deed hij terug mee voor Servië en eindigde Joksimović derde met “Nije ljubav stvar” en ook in 2015 zat hij achter een inzending, deze keer achter die van Montenegro.

Enkele maanden na het festival sprong de pers op een vermeende relatie tussen de twee, nadat duidelijk werd dat de twee hun toenmalige partners hadden verlaten. Eind september 2008 werd de relatie officieel. Janković en Joksimović trouwden in 2012 en kregen nadien drie kinderen.

RTS schreef ook een wedstrijd uit voor twee presentatoren in de greenroom. Die competitie werd gewonnen door Kristina Radenković en Branislav Katić. Na hun vuurdoop in de nationale finale werden ze meermaals ingezet tijdens de liveshows.

Vlnr: Željko Joksimović en Jovana Janković

Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

🏆 Winnaar