🇩🇪 Düsseldorf 2011

Editie56
Datum10 mei 2011 (Eerste halve finale)
12 mei 2011 (Tweede halve finale)
14 mei 2011 (Finale)
LocatieDüsseldorf Arena
Düsseldorf
🇩🇪 Duitsland
OmroepNDR
PresentatieAnke Engelke
Judith Rakers
Stefan Raab
Landen43
Debuterend-
Terugkerend🇭🇺 Hongarije
🇮🇹 Italië
🇦🇹 Oostenrijk
🇸🇲 San Marino
Terugtrekkend-
Winnaar🇦🇿 Azerbeidzjan
Ell & Nikki
Running Scared

Het Eurovisiesongfestival 2011 was de zesenvijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op dinsdag 10 mei 2011 (eerste halve finale), donderdag 12 mei 2011 (tweede halve finale) en zaterdag 14 mei 2011 (finale) in de Düsseldorf Arena, gelegen in de Duitse stad Düsseldorf. Er deden 43 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Azerbeidzjan met Ell & Nikki, die het nummer “Running Scared” brachten.

🌍 Deelnemende landen

Goed nieuws voor de organisatie, want alle landen uit 2010 waren aanwezig in Düsseldorf. Daarnaast besloten vier landen weer aansluiting te maken bij het Eurovisiesongfestival, wat ervoor zorgde dat het record uit 2008 werd geëvenaard: drieënveertig landen tekenden in.

Op de laatste dag van 2010 kwam er nieuws waar lang op gehoopt was. Met het bekendmaken van de deelnemers bleek dat de Italiaanse RAI zich ook had ingeschreven. Het had eerder veertien edities overgeslagen. Italië kon zich meteen aansluiten bij de “Big Four”, dat toen als “Big Five” verder ging. Ook San Marino tekende weer present, samen met Hongarije en Oostenrijk.

Oorspronkelijk had Montenegro zich ook ingeschreven, maar besloot zich enkele dagen voor de deadline zich terug te trekken. Zodoende werd een mogelijk record van vierenveertig deelnemende landen niet gebroken.

🏟️ Locatie

De organisatie van 2011 ging niet over een nacht ijs als het over de locatie ging. Meer dan twintig steden stuurden een kandidatuur in bij NDR om gaststad te worden. Uiteindelijk bleven vier steden over augustus: Berlijn met een tentencomplex op de verlaten Tempelhof-luchthaven, Hamburg en Hanover met een lokaal exhibitiecentrum en Düsseldorf met de Esprit Arena.

Op 12 oktober kondigde NDR aan dat het festival zou doorgaan in Düsseldorf in de Esprit Arena, dat zijn naam tijdens de weken van het Songfestival moest wijzigen in de Düsseldorf Arena omdat Esprit geen sponsor was. De Duitse voetbalploeg Fortuna Düsseldorf vertrok voor het festival enkele weken naar een ander stadion.

Düsseldorf Arena (2011)

🕴️ Presentatie

Eind 2010 maakte NDR bekend dat Anke Engelke, Judith Rakers en Stefan Raab het Eurovisiesongfestival van 2011 mochten presenteren.

Anke Engelke presenteerde als tiener al op de Duitse televisie en pinde zich niet vast aan één bepaalde omroep. Zo had ze programma’s op RTL, SWR en SatEins. In Duitstalige gebieden is ze ook de stem van Marge Simpson in The Simpsons. Na het festival in 2011 ging ze meermaals aan de slag voor de openbare omroep, gaf ze de punten door in 2012 en presenteerde ze de voorronde in 2013.

Na haar journalistieke studies begon Judith Rakers bij een lokale radiozender in Noordrijn-Westfalen. Sinds 2005 geniet ze van nationale bekendheid als anker van Tagesschau, het journaal van de ARD. Het Eurovisiesongfestival was voor Rakers een eerste uitstap naar een entertainmentprogramma. Nadien besloot ze toch volop voor journalistieke uitdagingen te gaan.

Stefan Raab werd al vaker betrokken door de Duitse omroep voor het Eurovisiesongfestival. Zo schreef hij “Guildo hat euch lieb!” in 1998, “Can’t Wait Until Tonight” in 2004 en deed hij zelf mee in 2000 met “Wadde hadde dudde da?”, waar hij vijfde mee werd. In 2010 ontwikkelde hij de nationale voorronde die Lena opleverde. Het festival in 2011 was zijn laatste wapenfeit voor het festival, al leverde zijn productiehuis ook de nationale selectie in 2012 af. Hij verdween uit het publieke leven in 2015.

Engelke en Raab namen verschillende filmpjes op, terwijl Rakers de kandidaten interviewde in de greenroom. Tijdens de halve finales en de finale mocht Anke Engelke de cruciale puntentellingen presenteren.

Vlnr: Anke Engelke, Stefan Raab en Judith Rakers

Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

🏆 Winnaar