🇫🇮 Helsinki 2007

Editie52
Datum10 mei 2007 (Halve finale)
12 mei 2007 (Finale)
LocatieHartwall Arena
Helsinki
🇫🇮 Finland
OmroepYLE
PresentatieJaana Pelkonen
Mikko Leppilampi
Landen42
Debuterend🇬🇪 Georgië
🇲🇪 Montenegro
🇷🇸 Servië
🇨🇿 Tsjechië
Terugkerend🇭🇺 Hongarije
🇦🇹 Oostenrijk
Terugtrekkend🇲🇨 Monaco
Winnaar🇷🇸 Servië
Marija Šerifović
Molitva

Het Eurovisiesongfestival 2007 was de tweeënvijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op donderdag 10 mei 2007 (halve finale) en zaterdag 12 mei 2007 (finale) in de Hartwall Arena, gelegen in de Finse hoofdstad Helsinki. Er deden 42 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Servië met Marija Šerifović, die het nummer “Molitva” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Amper een paar jaar na de introductie van de halve finale kwam de EBU opnieuw in ademnood. Een totaal van tweeënveertig landen deed mee in Helsinki. De EBU had op voorhand een maximum van veertig landen vastgelegd, maar besloot eind 2006 toch te voldoen aan de wensen van de deelnemende omroepen. Na drie slechte prestaties hield Monaco het definitief voor bekeken. Hongarije en Oostenrijk keerden na een jaar afwezigheid terug naar het Eurovisiesongfestival.

Vier landen deden voor het eerst mee in 2007. Servië en Montenegro konden met hun omroepen meteen lid worden van de EBU en konden beiden als onafhankelijke staat deelnemen. Als laatste land in de regio deed ook Tsjechië voor het eerst mee. Georgië volgde het goede voorbeeld van Armenië en debuteerde als tweede land uit de Kaukasus.

🏟️ Locatie

YLE liet kort na het festival van Athene blijken dat de Hartwall Arena de meest waarschijnlijke keuze bleek voor het Eurovisiesongfestival 2007. Enkel in Turku stond er ook een arena die mogelijk dienst zou kunnen doen, maar de omroep wou liever het eerste festival op Finse bodem in de hoofdstad.

De omroep kreeg toch van elf steden voorstellen binnen, maar in de zomer van 2006 al volgde de ontnuchtering voor tien van hen: de Hartwall Arena in Helsinki kreeg daadwerkelijk de eer om het Eurovisiesongfestival te huisvesten in mei 2007.

Hartwall Arena (2007)

🕴️ Presentatie

Begin februari 2007 kondigde de Finse omroep YLE aan dat Jaana Pelkonen en Mikko Leppilampi het eerste festival in het Scandinavische land mochten presteren. Ze werden geselecteerd omwille van hun “jeugdige uitstraling, gevoeligheid en de chemie tussen beiden”, aldus het selectiecomité.

Presentatrice Jaana Pelkonen mocht een jaar eerder al schreeuwend de Finse kijkers door de finale van Athene loodsen. Ze werd in 2005 vaste commentator voor de omroep en presenteerde de nationale selectie tot en met 2011. In hetzelfde jaar als haar presentatie haalde ze een diploma in politieke wetenschappen. Ze gaf haar carrière als presentatrice op en begon een succesvolle politieke loopbaan.

Mikko Leppilampi was vooral bezig met acteren en zingen toen hij mocht auditie doen als presentator van het festival. Hij had net een album uit, maar zette de promotie stop voor Helsinki. Toch werd het album een groot succes en volgde in de jaren nadien heel wat grote rollen op televisie en in films. Zijn zangcarrière zette hij kort na het festival stop. In 2008 gaf hij de Finse punten door in Belgrado.

Als wijze van grap plukten Pelkonen en Leppilampi een “willekeurig” persoon uit het publiek om een droom te laten uitkomen. De droom van Krisse Salminen was het festival presenteren. De comédienne mocht verslag uitdoen vanop een groot plein in Helsinki en vanuit de greenroom.

Vlnr: Mikko Leppilampi en Jaana Pelkonen

Halve finale
Finale

🏆 Winnaar