🇺🇦 Kiev 2005

Editie50
Datum19 mei 2005 (Halve finale)
21 mei 2005 (Finale)
LocatieKyivskyi Palats Sportu
Kiev
🇺🇦 Oekraïne
OmroepNTU
PresentatieMaria Efrosinina
Pavlo Shylko
Landen39
Debuterend🇧🇬 Bulgarije
🇲🇩 Moldavië
Terugkerend-
Terugtrekkend🇭🇺 Hongarije
Winnaar🇬🇷 Griekenland
Helena Paparizou
My Number One

Het Eurovisiesongfestival 2005 was de vijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op donderdag 19 mei 2005 (halve finale) en zaterdag 21 mei 2005 (finale) in Kyivskyi Palats Sportu, gelegen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Er deden 39 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Griekenland met Helena Paparizou, die het nummer “My Number One” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Weer wat meer landen deden mee in Kiev: negenendertig naties om precies te zijn. Alle landen uit 2004 waren ook nu aanwezig, Hongarije maakte een comeback na zeven jaar afwezigheid en twee landen maakten hun debuut. Bulgarije en Moldavië vertoonden zich voor het eerst. Tsjechië en Libanon hadden interesse in debuteren, maar besloten beiden toch geen kandidaat te sturen.

🏟️ Locatie

Na de officiële bevestiging van de European Broadcasting Union dat het festival daadwerkelijk mocht gehouden worden in Oekraïne, maakte de NTU op 4 september 2004 bekend dat het lokale Sportpaleis in Kiev (Kyivskyi Palats Sportu) dienst ging doen als gastlocatie. De arena werd in het voorjaar van 2005 volledig gerenoveerd voor het festival.

Ook het exhibitiecentrum van Kiev was in de race voor het Eurovisiesongfestival 2005, maar werd toen te duur bevonden. Twaalf jaar later, in 2017, werd het alsnog de arena van de internationale liedjeswedstrijd. Toen viel het Sportpaleis vroegtijdig af omwille van een sporttoernooi in april.

Het Sportpaleis van Kiev werd in 2009 ook gebruikt als arena voor het Junior Eurovisiesongfestival.

Kyivskyi Palats Sportu

🕴️ Presentatie

Oorspronkelijk wou de NTU dat Ruslana, winnares van vorig jaar, het festival zou gaan presenteren. Officieel deed ze dat niet omdat er andere grote projecten op de planning stonden, maar officieus bleef dat het Engels van de zangeres ruim ondermaats was om Europa door twee uitzendingen te gidsen. De omroep koos uiteindelijk voor Maria Efrosinina en Pasha Shylko.

Maria Efrosinina debuteerde eind jaren negentig bij de openbare omroep, waar ze nieuwsuitzendingen mocht presenteren. Kort daarna vertrok ze al naar een commerciële omroep voor ochtendtelevisie, maar keerde ze terug bij haar eerste werkgever voor het festival. Enkele jaren later ging ze zich meer toeleggen op verdiepende televisie.

DJ Pasha (Pavlo Shylko) begon in 1996 als presentator bij Gala Radio. De psycholoog van opleiding begon in 2003 als commentator voor het Eurovisiesongfestival en mocht ook de punten doorgeven in 2004. Na 2005 begeleide hij ook Verka Serduchka in 2007 en de Azerbeidzjaanse Safura in 2010 doorheen het festival. In 2017 was hij officieel woordvoerder voor het festival in Kiev.

Tijdens de finale kregen Maria en Pavlo assistentie in de greenroom van Ruslana en Wladimir Klitschko. De winnares van vorig jaar mocht – in inderdaad erbarmelijk Engels – verslag doen van bij de artiesten. Klitschko was een voormalig wereldkampioen boksen.

Vlnr: Maria Efrosinina en Pasha Shylko

Halve finale
Finale

🏆 Winnaar