🇩🇰 Kopenhagen 2014

Editie59
Datum6 mei 2014 (Eerste halve finale)
8 mei 2014 (Tweede halve finale)
10 mei 2014 (Finale)
LocatieB&W Hallerne
Kopenhagen
🇩🇰 Denemarken
OmroepDR
PresentatieNikolaj Koppel
Pilou Asbæk
Lise Rønne
Landen37
Debuterend-
Terugkerend🇵🇱 Polen
🇵🇹 Portugal
Terugtrekkend🇧🇬 Bulgarije
🇨🇾 Cyprus
🇭🇷 Kroatië
🇷🇸 Servië
Winnaar🇦🇹 Oostenrijk
Conchita Wurst
Rise Like A Phoenix

Het Eurovisiesongfestival 2014 was de negenenvijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op dinsdag 6 mei 2014 (eerste halve finale), donderdag 8 mei 2014 (tweede halve finale) en zaterdag 10 mei 2014 (finale) in de B&W Hallerne, gelegen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Er deden 37 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Oostenrijk met Conchita Wurst, die het nummer “Rise Like a Phoenix” bracht.

🌍 Deelnemende landen

De financiële crisis sloeg genadeloos toe bij de openbare omroepen in Europa. Kroatië (HRT), Cyprus (CyBC), Servië (RTS) en Bulgarije (BNT) vonden geen budget en deden dan ook niet mee. Bosnië en Herzegovina stond wel op de deelnemerslijst, maar BHRT moest ook forfait geven. Lang was er ook twijfel over Slovenië, maar de omroep vond wel geld voor deelname.

Portugal en Polen vonden het wel opportuun om een kandidaat af te vaardigen naar Kopenhagen. Met de terugkomst van RTP en TVP stonden er in totaal zevenendertig landen in Kopenhagen, het laagste aantal sinds 2006.

🏟️ Locatie

Vijf steden hadden kun kandidatuur gesteld voor het Eurovisiesongfestival 2014: Aalborg, Kopenhagen, Frederica, Herning en Horsens. Al snel vielen er twee steden af en leek het erop dat het dezelfde arena in 2001 ging worden. Toch viel dat voorstel af eind juni omdat de lokale voetbalclub zijn stadion niet wou afgeven.

Een tentencomplex op de terreinen van de openbare omroep in Kopenhagen, Jyske Bank Boxen in Herning en zelfs een voormalige gevangenis in Horsens bleven over. DR verbaasde vriend en vijand op 2 september 2013. Kopenhagen kreeg het festival, maar een voormalige loods zou het decor worden van het festival: de B&W Hallerne op het haveneiland Refshaleøen.

Drie maanden na het festival maakte een trieste boekhouder bekend dat de organisatie tien miljoen euro extra moest ophoesten omwille van aanpassingswerken aan de hal.

B&W Hallerne (2014)

🕴️ Presentatie

De Deense omroep geloofde niet in één gezicht zoals in Malmö en maakte op 4 februari 2014 bekend dat Lise Rønne, Nikolaj Koppel en Pilou Asbæk de drie namen waren die het festival in mei gingen presenteren.

Lise Rønne studeerde in 1997 af als jouranliste in Aarhus en ging begin jaren 2000 aan de slag bij de Deense televisie als journaliste. In 2007 trad ze op de voorgrond als gezicht van het praatprogramma Aftenshowet, waar ze ook uitvoerend producent van was. In 2011 was de ze Deense puntengever op het festival en in datzelfde jaar presenteerde ze ook de nationale voorronde. Dat deed ze ook eens in 2013.

Nikolaj Koppel begon, net zoals Rønne, aan het begin van deze eeuw bij de Deense openbare omroep. Hij werkte er als muziekjournalist voor de radio. Hij combineerde die job als artistiek directeur van Tivoli. Eind 2009 presenteerde hij met Denmarks Got Talent zijn eerste grote entertainmentshow op DR. Na het festival presenteerde hij een cultuurprogramma op de zondagochtend op DR P2.

Het bekendste gezicht van de drie was Pilou Asbæk. Hij had medio 2014 meegespeeld in The Killing, The Borgias en was Kasper Juul in de wereldbekende reeks Borgen. Na het festival verscheen hij ook in films als Ben-Hur, Ghost in the Shell en The Guardian Angel . Ook speelde hij de rol van Euron Greyjoy in Game of Thrones.

De twee heren mochten de finalisten bekendmaken tijdens de halve finales en de puntentelling leiden tijdens de finale. Rønne was vooral te vinden in de greenroom.

Vlnr: Pilou Asbæk, Lise Rønne en Nikolaj Koppel

Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

🏆 Winnaar