🇷🇺 Moskou 2009

Editie54
Datum12 mei 2009 (Eerste halve finale)
14 mei 2009 (Tweede halve finale)
16 mei 2009 (Finale)
LocatieOlimpiysky Arena
Moskou
🇷🇺 Rusland
OmroepC1R
PresentatieNatalia Vodianova (Halve finales)
Andrey Malakhov (Halve finales)
Ivan Urgant (Finale)
Alsou Abramova (Finale)
Landen42
Debuterend-
Terugkerend🇸🇰 Slowakije
Terugtrekkend🇬🇪 Georgië
🇸🇲 San Marino
Winnaar🇳🇴 Noorwegen
Alexander Rybak
Fairytale

Het Eurovisiesongfestival 2009 was de vierenvijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op dinsdag 12 mei 2009 (eerste halve finale), donderdag 14 mei 2009 (tweede halve finale) en zaterdag 16 mei 2009 (finale) in de Olimpiysky Arena, gelegen in de Russische hoofdstad Moskou. Er deden 42 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Noorwegen met Alexander Rybak, die het nummer “Fairytale” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Hetzelfde aantal landen als in Belgrado zou gaan deelnemen in Moskou. San Marino kon geen geld vinden en stuurde zijn kat, Letland ging oorspronkelijk hetzelfde doen maar vond op tijd de nodige budgetten. Slowakije keerde na elf jaar afwezigheid terug. Georgië had een inzending gekozen voor Moskou, maar die was in strijd met de regels. Het land trok zich op 11 maart 2009 terug. Er deden in 2009 uiteindelijk tweeënveertig landen mee.

🏟️ Locatie

De Russische omroep koos al snel dat het Olympische Stadion in Moskou de meest geschikte locatie zou zijn voor het Eurovisiesongfestival 2009. Het volgde daarmee de woorden die Vladimir Poetin sprak tijdens een openbare bijeenkomst in juli 2008. C1R ging met zijn plannen naar Genève en op 13 september 2008 werden deze dan ook goedgekeurd door de referentiegroep van de EBU.

Het volgende festival op Russische bodem is er nog niet gekomen, maar het is een publiek geheim dat dat volgende festival in Sochi zal worden gehouden. De locatie van de Olympische Winterspelen van 2014 noemt men vaak ook de ‘Russische Rivièra’.

Olimpiyskiy (2009)

🕴️ Presentatie

Een opvallende zet van de Russische organisatie. Niet één, maar twee duo’s werden ingezet voor de presentatie van het Eurovisiesongfestival. Pas enkele dagen voor de uitzendingen maakte C1R het nieuws bekend. Het hectische duo Natalia Vodianova en Andrey Malahov werden ingezet voor de halve finales, terwijl Alsou Abramova en Ivan Urgant de finale presenteerden.

Model Natalia Vodianova begon al op haar vijftiende aan een internationale carrière in Parijs en liep shows overal ter wereld. In totaal verscheen ze meer dan zeventig keer op de cover van Vogue. Eind 2010 haalde ze mee het WK Voetbal binnen dankzij haar speech en mocht ze mee de draws presenteren. Andrey Malahov werkte al sinds begin jaren negentig bij de openbare omroep en kreeg in 2001 zijn eigen talkshow. Een jaar voor het festival maakte hij een uitstapje naar de Oekraïense televisie, toen de relaties tussen beiden landen nog diplomatisch stabiel waren. De twee presenteerden in speciaal Engels en in uitzonderlijk Frans (denken we) de twee halve finales.

Alsou en Ivan presenteerden ingetogener de finale. Alsou Abramova werd nationaal bekend toen de Russische omroep haar intern naar Stockholm stuurde in 2000 voor het Eurovisiesongfestival met het nummer “Solo”. Ze eindigde als tweede. Nadien gaf ze in 2013 en 2014 de Russische punten door op het festival. Ivan Urgant begon in 2001 bij MTV Rusland en stapte later over naar RTR. In 2005 kwam hij bij C1R terecht, waar hij heel wat succesvolle programma’s kreeg. Na het festival kreeg hij zijn eigen talkshow bij de omroep: Evening Urgant. In 2017 vierde de show zijn 800ste aflevering.

Dmitry Shepelev werd aangeduid als presentator in de greenroom tijdens de uitzendingen. Samen met Natalia Vodianova presenteerde hij in 2015 de loting van de kwalificatierondes voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018. Ook mocht hij de Russische punten doorgeven in 2015.

Vlnr: Natalia Vodianova, Andrey Malahov, Alsou Abramova en Ivan Urgant

Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

🏆 Winnaar