🇳🇴 Oslo 2010

Editie55
Datum25 mei 2010 (Eerste halve finale)
27 mei 2010 (Tweede halve finale)
29 mei 2010 (Finale)
LocatieTelenor Arena
Oslo
🇳🇴 Noorwegen
OmroepNRK
PresentatieErik Solbakken
Haddy Jatou N'jie
Nadia Hasnaoui
Landen39
Debuterend-
Terugkerend🇬🇪 Georgië
Terugtrekkend🇦🇩 Andorra
🇭🇺 Hongarije
🇲🇪 Montenegro
🇨🇿 Tsjechië
Winnaar🇩🇪 Duitsland
Lena
Satellite

Het Eurovisiesongfestival 2010 was de vijfenvijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op dinsdag 25 mei 2010 (eerste halve finale), donderdag 27 mei 2010 (tweede halve finale) en zaterdag 29 mei 2010 (finale) in de Telenor Arena, in de Noorse hoofdstad Oslo. Er deden 39 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Duitsland met Lena, die het nummer “Satellite” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Voor het eerst sinds 2006 dook het deelnemersaantal onder de veertig landen: negenendertig landen deden mee in Oslo. Volgens de EBU liepen er lang gesprekken met de omroepen in Oostenrijk, Luxemburg en Monaco. De drie omroepen ontkenden stellig dat ze gingen deelnemen en dat bleek uiteindelijk ook zo. San Marino vond dan weer tijdig geen sponsoren.

Vier landen trokken zich ook nog eens terug in de aanloop naar Oslo. Andorra gaf aan dat besparingen in het budget ervoor zorgden dat ze niet naar Oslo konden afreizen, net zoals Hongarije en Montenegro. In Tsjechië waren de kijkcijfers dan weer rampzalig, waardoor ČT besloot geen kandidaat af te vaardigen. Als goedmakertje stond Georgië na een geforceerde terugtrekking in 2009 weer op de bühne.

🏟️ Locatie

Al op de nationale feestdag van de Noren in 2009, wat net een dag viel na de overwinning van Alexander Rybak, spraken verschillende media over de Fornebu Arena als locatie in 2010. Die was toen nog maar enkele maanden opgeleverd. Eind mei 2009 besloot NRK het festival in Oslo te houden en toen was het al 99 % zeker dat het de Fornebu Arena ging worden.

Op 3 juli 2009 werd het nieuws officieel gemaakt door de Noorse omroep. Ook een mogelijke organisatie in Oslo Spektrum, Valhall en Hamar Vikingskipet werden onderzocht door NRK, maar het ontbrak er aan ruimte of in het laatste geval een dak. Toen in september ook bekend werd dat Telenor de sponsor werd van het festival zou het naam van de arena definitief de Telenor Arena worden.

Telenor Arena

🕴️ Presentatie

Met het houden van de delegatiebijeenkomst in Oslo maakte NRK ook de namen van de presentatoren bekend: Nadia Hasnaoui, Haddy N’jie en Erik Solbakken. De traditie van drie presentatoren zou na 2010 met regelmaat worden behouden.

Nadia Hasnaoui had al ruim twintig jaar ervaring op de Noorse televisie toen ze werd aangesteld als Songfestivalpresentatrice. Ze werkte bij zowel de commerciële omroep TV2 als de openbare omreop NRK. Ze had een tijd lang haar eigen praatprogramma op beiden zenders. Hasnaoui presenteerde in 2004 de tweede editie van het Junior Eurovisiesongfestival in Lillehammer. In 2011 en 2012 gaf ze de Noorse punten op het festival.

Haddy N’jie begon al journaliste bij de Noorse omroep en had tegelijkertijd een column in Dagbladet. Meermaals was ze het gezicht van een jaarlijks terugkerende benefietshow op NRK1 en presenteerde ze meerdere awardshows. Daarnaast zong ze ook en bracht ze drie albums uit. In 2014 stopte ze met televisiewerk nadat ze in het huwelijk trad met politicus Trond Giske.

Erik Solbakken begon met kindertelevisie in 2004 bij de openbare omroep. Het Eurovisiesongfestival presenteren was zijn eerste opdracht “voor volwassenen”. Een jaar later presenteerde hij ook Eurovision Young Dancers en in 2013 en 2014 was hij gastheer van de Noorse voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Na dertien jaar verliet hij NRK in 2017 voor het commerciële TV2.

De rolverdeling was duidelijk tijdens de uitzendingen: H’jie en Solbakken deden de luchtige tussenstukjes en Hasnaoui mocht de cruciale bekendmakingen doen tijdens de (halve) finale(s).

Vlnr: Haddy N’jie, Erik Solbakken en Nadia Hasnaoui

Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

🏆 Winnaar