🇦🇹 Wenen 2015

Editie60
Datum19 mei 2015 (Eerste halve finale)
21 mei 2015 (Tweede halve finale)
23 mei 2015 (Finale)
LocatieWiener Stadthalle
Wenen
🇦🇹 Oostenrijk
OmroepORF
PresentatieMirjam Weichselbraun Alice Tumler
Arabella Kiesbauer
Conchita Wurst
Landen40
Debuterend🇦🇺 Australië
Terugkerend🇨🇾 Cyprus
🇭🇷 Kroatië
🇷🇸 Servië
Terugtrekkend🇺🇦 Oekraïne
Winnaar🇸🇪 Zweden
Måns Zelmerlöw
Heroes

Het Eurovisiesongfestival 2015 was de zestigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op dinsdag 19 mei 2015 (eerste halve finale), donderdag 21 mei 2015 (tweede halve finale) en zaterdag 23 mei 2015 (finale) in de Wiener Stadthalle, gelegen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Er deden 40 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Zweden met Måns Zelmerlöw, die het nummer “Heroes” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Op 23 december 2014 maakte de EBU bekend dat er negenendertig landen zouden gaan deelnemen in Wenen. Oekraïne had zich teruggetrokken wegens financiële en structurele problemen bij omroep NTU, terwijl Cyprus en Servië terugkeerden na een jaar afwezigheid. Na eerdere ontkenning bleek ook Tsjechië zich na vijf jaar opnieuw te hebben ingeschreven.

Twee maanden later, op 10 februari 2015, maakte de EBU bekend dat er één land meer, veertig landen in totaal, zou gaan deelnemen. Australië kreeg een eenmalige uitnodiging van de European Broadcasting Union om als deelnemer te performen tijdens de finale. Het zou niet bij een keer blijven…

🏟️ Locatie

De Oostenrijkse omroep liet een dag na de overwinning van Conchita Wurst weten dat Wenen de meest prefereerbare plaats was voor de competitie. Toch schreef het een openbare selectie uit voor de gaststad en gastlocatie.

Twaalf locaties hadden interesse om het festival te verwelkomen. ORF herleidde de lijst naar drie met de Olympiahalle in Innsbruck en de Stadthalle in Graz als twee van de drie mogelijke opties. Toch vielen er geen lijken uit de kast wanneer ORF op 6 augustus 2014 hal D van de Wiener Stadhalle aankondigde als gastlocatie van het Eurovisiesongfestival. Het festival kwam zo na achtenveertig jaar nog eens terug naar Wenen.

Wiener Stadthalle (2015)

🕴️ Presentatie

Voor het eerst werden drie solo vrouwen aangenomen als presentatrices voor het Eurovisiesongfestival: Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler en Arabella Kiesbauer.

Mirjam Weichselbraun begon haar carrière bij Antenne Tirol in 1999 en kon twee jaar later beginnen bij TV Tirol. In 2004 begon ze vast bij de Oostenrijkse openbare omroep en presenteerde ze onder andere de voorrondes van het Eurovisiesongfestival in 2005 en 2015. Datzelfde jaar werd ze dus ook presentatrice op het festival in Wenen. Naast presentatrice was ze ook te zien als actrice in verschillende films en series.

Alice Tumler verscheen voor het eerst op het scherm in 2004. Toen kon ze aan de slag bij de France muziekzender TraceTV. Ze bleef nog een tijdje hangen in Frankrijk om in 2013 terug naar haar thuisland Oostenrijk te keren om daar programma’s te presenteren bij ORF. Naast lichtere amusementsshows werkte ze ook bij het Oostenrijkse journaal achter de schermen.

Journaliste Arabella Kiesbauer had tien jaar lang een talkshow op de Duitse zender Pro7 en nadien op N24. In 2007 zei ze de televisie voor enkele jaren vaarwel om zich volop op haar gezin te concentreren. In 2012 keerde ze terug als presentatrice op Puls 4 en ATV. Het Eurovisiesongfestival was haar eerste klus in twintig jaar voor ORF, waar ze haar carrière begon in de jaren negentig.

De winnares van 2014, Conchita Wurst, mocht presenteren in de greenroom. Ze praatte met de artiesten en mocht meermaals een nummer zingen tijdens de shows.

Vlnr: Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun en Alice Tumler

Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

🏆 Winnaar