🇦🇹 Wenen 2015 (Finale)

DatumZaterdag 23 mei 2015
LocatieWiener Stadthalle
Wenen
🇦🇹 Oostenrijk
OmroepORF
PresentatieMirjam Weichselbraun
Alice Tumler
Arabella Kiesbauer
Conchita Wurst
Deelnemers27 landen
- 20 landen halve finales
- Big Five
- Gastland
- Australië
Winnaar🇸🇪 Zweden
Måns Zelmerlöw
Heroes

De geschiedenisselectie van deze website is in opbouw. Heb je een nuttige bijdrage voor ons? Contacteer ons via info@eurovisionbelgium.be.

#LandArtiestLiedPlekPunt
01SloveniëMaraayaHere for You14039
02FrankrijkLisa AngellN'oubliez pas25004
03IsraëlNadav GuedjGolden Boy09097
04EstlandElina Born & Stig RästaGoodbye to Yesterday07106
05Verenigd KoninkrijkElectro VelvetStill in Love with You24005
06ArmeniëGenealogyFace the Shadow16034
07LitouwenMonika Linkytė & Vaidas BaumilaThis Time18030
08ServiëBojana StamenovBeauty Never Lies10053
09NoorwegenMørland & Debrah ScarlettA Monster Like Me08102
10ZwedenMåns ZelmerlöwHeroes01365
11CyprusJohn KarayiannisOne Thing I Should Have Done22011
12AustraliëGuy SebastianTonight Again05196
13BelgiëLoïc NottetRhythm Inside04217
14OostenrijkThe MakemakesI Am Yours26000
15GriekenlandMaria Elena KyriakouOne Last Breath19023
16MontenegroKnezAdio13044
17DuitslandAnn SophieBlack Smoke27000
18PolenMonika KuszyńskaIn the Name of Love23010
19LetlandAminataLove Injected06186
20RoemeniëVoltajDe la capat (All over again)15035
21SpanjeEdurneAmanecer21015
22HongarijeBoggieWars for Nothing20019
23GeorgiëNina SublattiWarrior11051
24AzerbeidzjanElnur HuseynovHour of the Wolf12049
25RuslandPolina GagarinaA Million Voices02303
26AlbaniëElhaida DaniI'm Alive17034
27ItaliëIl VoloGrande amore03292

🗳️ Stemprocedure

Kijkers konden na alle liedjes vijfentwintig minuten stemmen via televoting. De jury deed dat een dag eerder. De ranking van de jury en de televoting werd gecombineerd. Elk land gaf twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

Mocht de televoting ongeldig worden verklaard in een land, telden de jurypunten voor 100 % (en vise versa). Zo vond de EBU de Macedonische en Montenegrijnse jurystemming te verdacht om te laten meetellen in het eindresultaat en konden de televotingpunten van San Marino niet mee worden genomen in de einduitslag.

Alle landen die zich hadden ingeschreven voor deze editie moesten stemmen, ook de dertien landen die zich niet hadden geplaatst voor de finale.

🏅 Puntentelling

Presentatrices Mirjam en Alice riepen elk land op, waarna ze een woordvoerder of ‘spokesperson’ te zien kregen. De volgorde van stemmen werd bepaald door een wiskundige berekening op basis van de uitslag bij de vakjury’s. Zo hoopte de organisatie de puntentelling spannender te maken. Op het scherm verschenen meteen de eerste zeven punten. De top 3 werd mondeling gebracht door de woordvoerder in het Engels of Frans, waarna één van de twee presentatrices deze herhaalde in de tegenovergestelde taal van de puntengever.

Met het oog op het thema ‘Building Bridges’ werd er met elk land een brug gemaakt vanuit Wenen naar het land dat moest stemmen. Op het scorebord werd ook getoond hoeveel landen er nog moesten stemmen tijdens de puntentelling. Een land dat punten kreeg of had gekregen, werd lichtjes gemarkeerd.

Het scorebord in 2015

Het was al minder dan het jaar ervoor, maar toch werd de Russische kandidate niet op gejuich onthaald. Toen bleek dat ze het goed ging doen, steeg het boegeroep in de zaal. Een boegeroep dat de kijker mogelijks amper heeft opgemerkt, want ORF besloot om geluiden uit de zaal te filteren en vals applaus in de plaats te zetten. Toch greep presentatrice Alice Tumler na het tiende land in en zette het publiek even op haar plaats: “Muziek moet boven politiek staan vanavond en alle artiesten verdienen evenveel respect.” Het boegeroep nam nadien inderdaad af.

Na enkele stemrondes was er een zeer afgetekende top 3: Italië, Rusland en Zweden. De Russen stonden gedurende de eerste helft van de puntentelling het vaakst aan de leiding en na twintig landen had Polina Gagarina een voorsprong van vijftien landen opgebouwd. De kloof tussen de top 3 en de rest was ondertussen al wel bijna vijftig punten geworden. België, Australië en Letland deden mee voor plaats vier, vijf en zes.

Na de onderbreking vielen de punten voor Rusland lichtjes terug en kon Zweden inlopen. Toen de Britten hun twaalf aan Zweden gaven, sprong de zanger van “Heroes” over Rusland. Toen dat duidelijk werd, ontstond er gejuich in de zaal. Het volgende stemmende land, Litouwen, zou Rusland zelfs helemaal overslaan. Opvallend, want Litouwen is een buurland van Rusland. Een rechtstreeks gevolg van de spanning tussen beide landen na de annexatie van bondgenoot Oekraïne werd toen gezegd. Zweden kwam elf punten voor te staan op Rusland.

Måns Zelmerlöw liep verder uit en na de Cypriotische twaalf voor Italië (en niet voor Griekenland dus) was de klus geklaard: met nog vier landen te gaan kon hij niet meer worden ingehaald en had Zweden gewonnen. Op dat moment zou ook de volgorde van de gehele top 10 niet meer wijzigen. Zelmerlöw won met 365 punten en had een voorsprong van 62 punten op Rusland en 73 punten op Italië. Opvallend was dat zowel de nummer één als twee meer dan 300 punten hadden, de nummer drie er bijna 300 had en Belgë als vierde ook vlotjes over de 200 punten ging.

Zweden won voor de zesde keer het Eurovisiesongfestival en moest enkel Ierland nog voorgang als het op overwinningen aankwam. Rusland, Italië, België, Australië en Letland haalden hun hoogste puntenscore ooit.

Voor het eerst in vijftien jaar stond er ook nog een nul op het scorebord. Sterker nog: het werden er twee. Zowel gastland Oostenrijk als Duitsland konden geen punten binnenhalen. Omdat Oostenrijk optrad voor Duitsland, eindigden The MakeMakes voor het gastland op plaats 26 en Ann-Sophie voor Duitsland op plaats 27. Het was voor de allereerste keer dat een gastland geen punten in eigen huis kon sprokkelen.

🏆 Winnaar