Andorra

OmroepRTVA
Deelnames6 (2009)
Eerste deelname🇹🇷 Istanboel 2004
Beste resultaat12e in halve finale (2007)
Slechtste resultaatLaatste in halve finale (2006)
Organisaties-
Finales (sinds 2004)✅ 0
⛔ 6 (2004-2009)

Andorra was één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Het land debuteerde bij het invoeren van de halve finale in 2004, maar kon nooit een rol van betekenis spelen op het scorebord. In feite is Andorra de enige natie op het festival dat nooit een finale wist te halen. Eind 2009 besloot Andorra te stoppen met deelnemen.

🏁 2004-2009: Andorra kent één lange lijdensweg.

In 2004 werd de halve finale ingevoerd op het festival en konden heel wat landen debuteren. Een van die naties was Andorra. Ondanks zijn kleine oppervlakte organiseerde omroep RTVA een voorronde van negen weken waar twee kandidaten (Marta Roure en Bis a Bis) telkens een nieuw lied zongen. In de finale was Marta Roure uiteindelijk de sterkste kandidaat en ging ze met “Jugarem a estimar-nos” naar Istanboel. Het was de eerste keer dat er een inzending in het Catalaans werd gebracht op het festival, maar het zou geen finale halen.

Een kleinere nationale finale werd gehouden in 2005. De Nederlandse hoteluitbaatster Marian van de Wal had eerst een interne voorronde gewonnen en mocht in de finale alle liedjes zingen. Het winnende lied ging naar Kiev, waar de Nederlandse bij de laatste drie eindigde. Een jaar later koos RTVA intern voor Jenny, die met slechts acht punten laatste werd.

Anonymous werd de eerste band voor Andorra op het festival. Enkele bandleden moesten in Andorra blijven omdat ze te jong waren om deel te nemen. Volgens de pers en de fans zou Andorra zijn eerste finaleplaats gaan halen in Helsinki, maar het lukte wederom niet om de finale te halen. Met een twaalfde plek deed Andorra het wel beter dan in alle voorafgaande edities. Ook in 2008 kon Andorra geen finale halen met de bekende Spaanse zanger Gisela, ook al had de lokale regering ruim 30.000 euro ter beschikking gesteld voor een promotievideo. Voor de zangeres werd het de tweede keer dat ze naar festival ging. Zes jaar eerder stond ze lid van de Spaanse delegatie op het podium.

Bij de laatste deelname van Andorra in 2009 werd er opnieuw een nationale finale geprobeerd. Een jury koos drie inzendingen voor de finale en het Andorrese publiek mocht de winnaar kiezen. Opnieuw won een artieste buiten de grenzen van het dwergenstaatje en ging de Deense Susanne Georgi naar Moskou. Desondanks de grote promotie die de zangeres voerde in onder andere Spanje en Denemarken ging Andorra opnieuw niet door.

🙅‍♂️ 2010-2018: Andorra trekt zich terug om ‘gebrek aan financiering’.

RTVA maakte eind december 2009 bekend dat het geen kandidaat naar Oslo in 2010 ging sturen wegens een gebrek aan financiering van de Andorrese regering. Hetzelfde gebeurde voor de editie van 2011. De omroep kondigde datzelfde jaar aan dat het zichzelf ging terugtrekken uit het Europese omroepenverband, wat een deelname aan het festival sowieso onmogelijk maakte.

De omroep kwam hier later op terug, maar besloot om geen kandidaten meer te sturen naar het Eurovisiesongfestival. In 2018 kwam er een statement van de omroep naar buiten dat het nog steeds onmogelijk is om een kandidaat te sturen omdat er geen geld is voor deelname.

⭐ Resultaten

JaarArtiestLiedPlek
(F)
Punt
(F)
Plek
(HF
Punt
(HF)
2004Marta RoureJugarem a estimar-nos-----18012
2005Marian van de WalLa mirada interior-----23027
2006JennySense tu-----23008
2007AnonymousSalvem el món-----12080
2008GiselaCasanova-----16022
2009Susanne GeorgiLa teva decisió (Get a Life)-----15008

Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.