Australië

OmroepSBS
Deelnames4 (2018)
Eerste deelname🇦🇹 Wenen 2015
Beste resultaat2e (2016)
Slechtste resultaat20e (2018)
Organisaties-
Finales (sinds 2015)✅ 4 (2015-2018)
⛔ 0

Australië is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Het is meteen ook het verst verwijderde land van het Europese vasteland dat meedoet aan de competitie en valt eveneens niet in het uitzendgebied van Eurovisie.

ℹ️ Hoe komt het dat Australië meedoet aan het Eurovisiesongfestival?

Australië kon om verscheidene redenen voor 2015 niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival. De belangrijkste reden was omdat Australië geen (naburig) Europees land was en daarmee niet in het vereiste uitzendgebied van de European Broadcasting Union lag, de organisator van het festival. Eveneens was Australië geen lid van de Raad Van Europa. Een van deze twee vereisten moest worden ingevuld om volwaardig lid van de organisatie te worden.

De natie aan de andere kant van de wereld kent een grote groep van Europeanen die in Australië wonen en bovendien was het land in de negentiende eeuw een Britse kolonie. Sinds 1983 konden Australiërs het festival volgen via SBS, een publieke omroep die als taak kreeg om migranten en nieuwkomers tegemoet te komen.

Tot en met 2000 moest men het doen met Brits commentaar op SBS, maar vanaf 2001 ging er regelmatig een Australiër het commentaar verzorgen en sinds 2009 werd er met Julia Zemiro en Sam Pang een vast commentatorenduo naar het festival gestuurd. De omroep was al die tijd al een geassocieerd lid van de EBU. Het kon profiteren van sommige diensten van Eurovisie, zoals nieuwsuitwisseling en dus ook het uitzenden van het Eurovisiesongfestival. Deelnemen zat er ruim dertig jaar niet in.

Een eerste toegeving werd in 2013 gedaan toen de Australische omroep een filmpje mocht verzorgen in de eerste halve finale. In 2014 kregen ze een groter aandeel en mochten ze een interval act aanleveren voor de tweede halve finale. De omroep koos voor zangeres Jessica Mauboy, die het nummer “Sea of Flags” bracht voor miljoenen Europese kijkers. Uitgesteld hadden 2,6 miljoen Australiërs naar de competitie dat jaar gekeken.

🏁 2015-2018: Het langverwachte (en gevreesde) debuut van Australië.

Op 10 februari 2015 kwam het nieuws naar buiten dat Australië dat jaar eenmalig zou gaan deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Het festival was al ruim dertig jaar te zien op SBS en de competitie werd zestig, dus zag de EBU het als een uitgelezen kans om ook Australië eens in de bloemetjes te zetten. De omroep vond de perfecte kandidaat in Guy Sebastian, die naar Wenen mocht met “Tonight Again”. Aangezien het de bedoeling was dat Australië slechts één keer zou deelnemen, mocht hij meteen starten in de finale. Het werd een succes en Australië eindigde als vijfde. Enkel bij winst was Australië zeker van een tweede deelname en aangezien het land niet won zou dit dan ook meteen de laatste inzending worden.

Al tijdens het festival in Wenen liet supervisor Jon Ola Sand vallen dat er verder werd gekeken dan 2015. In het najaar volgde dan ook het bericht dat Australië in 2016 opnieuw zou deelnemen, hetzij wel via de halve finales. Een formaliteit voor zangeres Dami Im, die intern aangesteld werd. Met de ballade “Sound of Silence” won ze met gemak de halve finale en moest ze enkel Oekraïne voor laten gaan in de finale. Had enkel de jury gestemd, was ze de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2016.

De deur lag open voor verdere deelnames in 2017 en 2018, maar die moesten telkens wel door de European Broadcasting Union bevestigd worden. Australië kon enkel deelnemen op uitnodiging en daar was ook de gastomroep verantwoordelijk voor. Zowel in 2017 als 2018 kreeg Down Under een uitnodiging. Opnieuw werden twee kandidaten intern gekozen: Isaiah in 2017 en Jessica Mauboy – die het officieuze debuut maakte in Kopenhagen – in 2018. Isaiah kon nog negende worden, maar Mauboy viel ver uit de top 10 en eindigde twintigste. Het was telkens de kijker die Australië niet kon smaken. Isaiah werd voorlaatste in de finale bij de kijker, Jessica Mauboy zelfs laatste.

Ondertussen onderzoekt de EBU of het Australië vanaf 2019 een permanente deelnemersstatus kan geven.

⭐ Resultaten

JaarArtiestLiedPlek
(F)
Punt
(F)
Plek
(HF)
Punt
(HF)
2015Guy SebastianTonight Again05196-----
2016Dami ImSound of Silence0251101330
2017IsaiahDon't Come Easy0917306160
2018Jessica MauboyWe Got Love2009904212

Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.