Azerbeidzjan

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=AZE /][/lgc_column]

Azerbeidzjan is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Als laatste natie van de Kaukasus debuteerde het land in 2008 op het festival en zou het in zijn beginjaren extreem veel succes kennen, met zelfs een overwinning en een – omstreden – organisatie. Midden dit decennium liepen de resultaten echter terug en kan het land niet meer scoren zoals in de beginjaren.

🏁 2008-2009: Azerbeidzjan mag na lang aandringen meedoen.

De Azerbeidzjanen hadden al enkele jaren interesse getoond om deel te nemen aan het festival, maar mochten niet debuteren. Eerst omdat het festival aan zijn limiet van deelnemers zet en nadien omdat AzTv, dat lid wou worden, niet onafhankelijk genoeg was. Een ander kanaal diende in 2007 ook een aanvraag in en kreeg wel toelating: İctimai zond het festival van 2007 uit en mocht debuteren in 2008.

De eerste nationale finale werd een groots opgezet spektakel. İctimai had uitzendtijd ingekocht bij onder andere de Turkse, Georgische, Litouwse, Letse en Servische televisie en liet de nationale finale ook op deze kanalen vertonen. De winnaars uit 2003, 2004 en 2007 traden op tijdens de liveshow, die zou worden gewonnen door Elnur Hüseynov en Samir Javadzadeh. Met “Day After Day” kon al meteen succes worden bereikt en eindigde de natie achtste in Belgrado.

Er waren ook plannen voor een voorronde te organiseren in 2009, maar de omroep selecteerde uiteindelijk toch een kandidaat intern. De binnengekomen inzendingen waren volgens hen namelijk van onvoldoende kwaliteit. Midden januari werd Aysel aangekondigd als Azerbeidzjaanse kandidaat. Nadat een jury unaniem koos voor “Always” werd ook de Iraans-Zweedse Arash toegevoegd als deelnemer dat jaar voor de Azeri’s.  Opnieuw werd er veel geld uitgegeven door de omroep aan uitzendtijd bij verschillende Europese zenders, maar deze keer voor reclamefilmpjes. Azerbeidzjan behaalde bij zijn tweede deelname een derde positie.

📆 2010-2018: Ell en Nikki halen Azerbeidzjaanse doelstelling en winnen.

Azerbeidzjan was in 2010 opnieuw één van de kandidaten om het Eurovisiesongfestival te gaan winnen. Safura nam een Belgische led-trap mee naar het podium en zou niet winnen, maar wel een nette vijfde positie claimen voor de Azeri’s. De tijd begon toen de dringen voor Azerbeidzjan, want omroep İctimai had van de Azerbeidzjaanse president de doelstelling gekregen om het festival binnen de vijf jaar naar het land van vuur te halen.

De omroep nam die taak serieus en organiseerde in 2011 een nationale voorronde over een tijdspanne van negen weken. Elke week kon één kandidaat zich plaatsen voor de finale, die werd gewonnen door Ell & Nikki. Beide artiesten hadden zich apart ingeschreven, maar de selectiecommissie vond dat ze beter samen konden zingen. Hun lied “Running Scared” werd intern gekozen en zou in mei 2011 het Eurovisiesongfestival winnen in het nadeel van topfavoriet Zweden. Ironisch genoeg was heel de inzending van dat jaar van Zweedse makelij. Enkel de vertolkers waren Azerbeidzjanen.

Daarmee werd de doelstelling van de regering Aliyev bereikt en kwam het festival naar Bakoe. Die organisatie was overigens controversieel, want het regime liet een hele wijk platgooien voor de bouw van een nieuwe zaal. De hetze haalde zelfs het gerenommeerde Panorama van de BBC. Toch ging het festival gewoon door in Bakoe. Het gastland vaardigde in een soortgelijke formule als in 2011 Sabina Babayeva af, die vierde werd. De zaal werd nadien nog gebruikt voor onder andere de Europese Spelen van 2015.

Meer info over deze editie? Ga naar Bakoe 2012 voor meer info.

Ook in 2013 werd een ellenlange voorronde gehouden met Farid Mammadov als winnaar. Voor het vijfde jaar op rij wist Azerbeidzjan bij de beste vijf te eindigen en ging Mammadov terug naar Bakoe met een zilveren tweede plaats. In 2014 besloot İctimai af te zien van de lange voorrondes en kocht het een wedstrijd van een commercieel tv-station over. Dilara Kazimova mocht naar Kopenhagen en zou daar voor het eerst in de Azerbeidzjaanse geschiedenis op het festival buiten de top 10 eindigen. Ze werd pas tweeëntwintigste in de finale.

De opeenvolgende jaren koos Azerbeidzjan voor een interne selectie. Na drie matige jaren met drie mislukte pogingen om de top 10 te halen, volgde in 2018 de ultieme blamage voor het land door voor het eerst de halve finale niet te overleven. Zangeres Aisel kwam enkele punten tekort om de finale te halen met “X My Heart”.

⭐ Resultaten

[table id=AZES /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties