Cyprus

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=CYP /][/lgc_column]

Cyprus is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Zeven jaar nadat Griekenland zijn debuut maakte op het festival verschenen ook de Cyprioten op het Eurovisiesongfestival. Het land won nog nooit de competitie, maar kwam er in 2018 wel heel dicht bij. Enkel een Israëlische zangeres die zong over #metoo was te sterk.

🏁 1981-1990: Eerste (en enige) laatste plaats.

Het land debuteerde zeven jaar na de Turkse invasie op het eiland in 1981 en deed dat meteen heel succesvol. De band Island haalde de zesde plaats voor het eiland, wat aanzien kan worden als één van de beste debuten op het Eurovisiesongfestival voor een land. Een jaar later zou Anna Vissi nog beter doen met haar tweede van drie deelnames op het Eurovisiesongfestival. De Griekse zangeres haalde de vijfde plaats. Later zouden er nog meer Grieken meedoen voor de natie.

Het zouden meteen wel de laatste hoge noteringen worden van de jaren tachtig. De rest van het decennium werd er geen top 10 meer bereikt en eindigde Cyprus zelfs op de laatste plaats tijdens het festival van 1986. In 1987 mocht Alexia Vassiliou voor de tweede keer naar het Eurovisiesongfestival, nadat ze in 1981 als zangeres van Island het debuut voor Cyprus maakte.

In 1988 had Cyprus zich ingeschreven met “Thimame” van Yiannis Dimitrou en Scott Adams. Echter werd CyBC gediskwalificeerd door de organisatie dat jaar omdat het nummer al had deelgenomen aan de nationale finale van 1984 en dus veel te vroeg was uitgebracht. Griekenland haalde dat jaar voor het eerst sinds lange tijd minder dan twaalf punten. De twee naties wisselen namelijk graag hoge punten met elkaar uit, wat vaak op boegeroep kan rekenen in de zaal.

🕘 1990-1999: Tijden van wisselend succes.

De jaren negentig waren een periode van wisselende resultaten, maar op uitzondering van de negentiende plaats in 1993 en voorlaatste plaats in 1999 zou het vaker in de betere middenmoot of daarboven te vinden zijn. In 1992 en 1994 ging tweemaal de zangeres Evridiki naar het Eurovisiesongfestival. Tweemaal zou ze elfde eindigen.

Alexandros Panayi haalde in 1995 de negende plaats. Later zou hij aandeel hebben in onder andere de Griekse overwinning in 2005 en de Azerbeidzjaanse tweede plaats van 2013 als muzikaal leider van de acts. Vaak zat hij ook in de jury van de Cypriotische nationale finale. Ook in 1996 eindigde Cyprus op een negende plaats.

Cyprus werd voor het eerst tot één van de favorieten gerekend voor het Eurovisiesongfestival van 1997. De nationale finale was gewonnen door broer en zus Andreas en Hara Constantinou. Ze hadden het allemaal al eens van dicht meegemaakt, want in 1983 stond hun oudere zus Konstandina op het Eurovisiesongfestival in München. Cyprus haalde in 1997 één van zijn beste resultaten met een vijfde plek. In 1999 was de voorlaatste plaats van zangeres Marlain een grote verrassing, aangezien Cyprus volgens de Britse gokkantoren zeker een kans maakte op de top 5.

📟 2000-2010: Halve finales zijn vloek voor Cyprioten.

Omdat de resultaten van 1999 en 2000 het Cypriotische puntengemiddelde flink naar beneden haalden, moest het eiland in 2001 een jaar verplicht thuisblijven van de organisatie. Ze kwamen echter sterk terug met de eerste inzending in het Engels van Cyprus. De boyband One eindigde zesde met onder andere zanger Constantinos Christoforou, die in 2005 zijn land solo mocht vertegenwoordigen.

In 2004 moest Cyprus meedoen aan de halve finale, die dat jaar werd ingevoerd zodat er heel wat landen hun debuut konden maken. De Britse Lisa Andreas, een zangeres met Cypriotische roots, had op 16-jarige leeftijd de nationale finale gewonnen in Nicosia en mocht gaan zingen in Turkije. Ze evenaarde het beste resultaat ooit van Cyprus uit 1982 en 1997 en werd vijfde in Istanboel. Daardoor kon Cyprus rechtstreeks deelnemen aan de finale in 2005.

Cyprus speelde in 2006 een halve thuismatch, toen het Eurovisiesongfestival in Griekenland werd gehouden. Er werd veel verwacht van de Amerikaanse Annet Artani, een dochter van Griekse migranten. Ze werd vijftiende in de finale met “Why Angels Cry” en mocht zo niet door naar de finale. Het begin van een negatieve kwalificatiereeks die ook in 2007, 2008 en 2009 werd doorgezet.

Vooral de kwalificatie van Evridiki, die een laatste keer naar het Eurovisiesongfestival ging, was onverwacht. De peilingen hadden haar in 2007 hoge kansen gegeven om naar de finale te gaan met “Comme ci comme ça“, de eerste Franstalige inzending voor het land. Mede omwille van een vroege loting (als derde) in een deelnemersveld van bijna dertig halve finalisten kon ze zich niet plaatsen.

📆 2010-2018: Cyprus wint bijna in Lissabon.

In 2010 haalde Cyprus voor het eerst sinds 2005 nog eens een finale van het Eurovisiesongfestival. De Welshe zanger Jon Lilygreen & The Islanders haalden in de finale een plek buiten de top 20. De jaren die volgden waren matig voor het eiland met een finaleplaats in 2012 met fanfavoriet Ivi Adamou. De inzendingen rondom 2012 haalden dan weer geen finale en werden telkens voorlaatste in de halve finale.

Net zoals vele omroepen in Europa moest de Cypriotische openbare omroep CyBC stevig besparen van de lokale overheid. In 2013 moest zangeres Despina Olympiou al op volledige sponsoring naar Malmö trekken, maar in oktober van dat jaar besloot CyBC om geen kandidaat naar Kopenhagen te sturen. Het festival werd wel uitgezonden op de staatstelevisie.

Een jaar later kon het land wel terugkeren en was er plots wel geld om een voorronde van twee maanden te organiseren. Tijdens Eurovision Song Project 2015 deden ruim vijftig kandidaten mee en werd John Karayiannis de uiteindelijke winnaar van de nationale finale. In Wenen wist hij de finale te halen. Datzelfde jaar deden ook Minus One en Hovig mee aan de nationale finale, die door CyBC intern werden afgevaardigd in de twee opeenvolgende festivals.

Voor Lissabon zou de Cypriotische omroep een soort van nationale finale houden waar verschillende artiesten een nummer van de Grieks-Zweedse schrijver Alex P zouden zingen. Na een tijd besloot CyBC de nationale finale te schrappen en na vele geruchten Eleni Foureira intern te sturen. Het werd een groot succes, want met een tweede plaats in 2018 haalde Cyprus het beste resultaat sinds hun debuut in 1981 en kwam het dus heel dicht bij winst.

⭐ Resultaten

[table id=CYPS /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties