Griekenland

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=GRE /][/lgc_column]

Griekenland is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. De vorige eeuw bleek voor de Grieken jaren van oefening, want in de jaren 2000 konden de Griekse artiesten het ene topresultaat na het andere halen met de ultieme bekroning in 2005: een overwinning. In de recentere jaren liepen de goede resultaten terug en moest het regelmatig ook in de halve finale blijven zitten.

🏁 1974-1979: Griekenland in de clinch met Turkije.

In het jaar dat ABBA het Eurovisiesongfestival won, debuteerde Griekenland op het festival van 1974 in Brighton en deed dat nogal kleurloos met een elfde plaats. Een jaar laat trokken de Grieken zich al terug. Volgens de EBU was dat om onduidelijke redenen, maar de echte reden was omdat Turkije zich had ingeschreven voor het festival van 1975. Griekenland protesteerde zo tegen de invasie die Turkije een jaar eerder had gedaan in Cyprus.

In 1976 en 1977 deed Turkije niet mee en wilde de Griekse omroep weer meedoen. Bij zijn derde deelname in 1977 zou het land zijn beste resultaat tot in 2001 halen, namelijk een vijfde positie. Ook in 1978 en 1979 zat er een top 10 in voor Griekenland. In 1978 was Turkije er wel bij en deden beide landen moeite om op één podium te verschijnen. Turkije deed in 1979 niet mee omdat het festival in Israël werd gehouden.

⏰ 1980-1989: Drie Griekse terugtrekkingen.

In de jaren tachtig trok Griekenland zich drie keer terug uit de competitie. In 1982 en 1986 had het land zelfs een kandidaat gekozen, maar trok het zich laattijdig terug. Waarom dat in 1982 gebeurde werd niet verklaard, maar in 1986 hadden de Grieken te laat door dat het festival op een religieuze feestdag werd gehouden. In 1984 deden ze ook niet mee omdat het festival ‘niet goed genoeg’ was voor de programmatie.

In 1980 ging voor het eerst Anna Vissi naar het Eurovisiesongfestival. Twee jaar later zou ze dat ook voor Cyprus doen en in 2006 werd ze intern door ERT gekozen om in eigen land zesde te worden. Het resultaat van 1980 was haar minste van de drie deelnames: ze werd dertiende. Een jaar later haalde Yiannis Dimitras een achtste plaats. Hij was de eerste solo man die Griekenland mocht vertegenwoordigen.

Na de derde en laatste terugtrekking in de jaren tachtig deed Griekenland het nog twee keer goed met een tiende plaats voor Bang in Brussel en een negende plek voor Mariana Efstratiou in 1989. Regelmatig zou Griekenland enkele plaatsen hoger eindigen dankzij Cyprus, dat zijn debuut maakte in de jaren tachtig. Tot op de dag van vandaag wisselen de landen quasi jaarlijks hoge punten uit met elkaar.

🕘 1990-1999: Vals spelende saxofonist.

In 1991 kon Griekenland zich bij de favorieten scharen voor een mooie notering met “I Anoixi” van Sophia Vossou. Het nummer behaalde echter een teleurstellende dertiende plaats in Rome. De zangeres werd meer dan waarschijnlijk afgestraft om iets waar ze zelf niet kon aan doen. Het orkest gaf namelijk een opvallende platte vertolking van het nummer en de saxofonist ging volledig de mist in. Het nummer zou nadien wel een grote hit worden in Griekenland en Cyprus.

Een jaar later kon Kleopátra de vijfde plaats van 1977 evenaren en Katy Garbi eindigde nog eens jaar later negende in Millstreet. Toch konden de goede resultaten in de volgende jaren niet worden verdergezet. Opeenvolgend vielen Kostas Bigalis, Elina Konstantopoulou, Marinna Efstratiou (die negende werd in 1989), Mariana Zorba en Thalassa allemaal buiten de top 10.

Omwille van te lage gemiddeldes werd Griekenland in 1999 uitgesloten van deelname aan het Eurovisiesongfestival. Voor Cyprus werd het de eerste keer dat ze minder dan twaalf punten wisten te halen dat jaar en kandidate Marlain eindigde voorlaatste met slechts twee punten.

📟 2000-2009: Periode van Griekse match en overwinning.

Ook in 2000 deed Griekenland niet mee aan het Eurovisiesongfestival. Dat had vooral te maken met het feit dat ERT onvoldoende budget kon vinden voor een deelname in Stockholm. Een jaar later mocht Helena Paparizou voor de eerste keer naar het Eurovisiesongfestival als de helft van Antique. Dat jaar zongen de Grieken voor het eerst ook deels in het Engels en dat legde hen geen windeieren. Met “Die For You” haalde het duo de derde plaats, wat het beste resultaat tot dan was voor Griekenland.

Na een zeventiende plaats in zowel 2002 als 2003 moest Griekenland in 2004 aantreden in de halve finale, die in Istanboel werd ingevoerd. De nationale hunk Sakis Rouvas werd intern gekozen door ERT met het nummer “Shake It”. Na een derde plaats in de halve finale zou hij ook derde eindigen in de finale en zo de Griekse kandidaat in 2005 de halve finale doen besparen.

Deze keer mocht Helena Paparizou solo naar het Eurovisiesongfestival. In een kleine nationale finale met drie liedjes werd met ruime overmacht “My Number One” gekozen als winnende inzending. Na een gesponsorde promotietour in verschillende landen begon ze als de favoriete aan de finale op 21 mei. De puntentelling kwam moeizaam van de grond voor Paparizou. België gaf haar als eerste de twaalf punten en niet veel later nam ze de definitieve leiding over. Met 230 punten won Griekenland voor het eerst.

De hoofdstad Athene werd de gaststad in 2006. Anna Vissi ging voor de derde en laatste keer naar het Eurovisiesongfestival. Net zoals Paparizou had ze drie nummers gezongen in een nationale finale, waarvan “Everything” werd weerhouden voor de internationale finale. Een van de andere inzendingen, “Welcome To The Party” werd gebruikt als openingsnummer in de halve finale.

Meer info over deze editie? Ga naar Athene 2006 voor meer info.

Vissi werd negende in Athene, waardoor Sarbel niet moest meedoen aan de halve finale van 2007. Met een zevende plaats had hij Griekenland ook een automatische finaleplaats in 2008 gegeven, maar de overkoepelende organisatie besloot om in 2008 twee halve finales in te voeren. Dat was voor Griekenland niet meteen een probleem, want Kalomira won de eerste halve finale van 2008. Ze deed het in de halve finale nog beter dan uiteindelijke winnaar Dima Bilan.

In 2009 werd Sakis Rouvas opnieuw aangeduid om Griekenland te vertegenwoordigen. Hij was het gezicht geworden van het festival na zijn derde plaats in 2004 en de presentatie in 2006, die hij samen met de Grieks-Amerikaanse Maria Menounos deed. Met een indrukwekkende 81 %  werd “This Is Our Night” verkozen als inzending voor Griekenland in 2009. Sakis zou zevende worden in de finale te Moskou.

📆 2010-2018: Hetze om openbare omroep en eerste niet-kwalificaties.

Na een achtste plaats in 2010 en een zevende plek in 2011 haalde Griekenland in 2012 pas de zeventiende plaats, wat voor het laatst was gebeurd toen 2003. Griekenland had dus acht opeenvolgend edities de top 10 gehaald, maar zangeres Eleftheria Eleftheriou kon die reeks niet verderzetten. Zij werd in een Grieks shoppingcentrum verkozen als winnares van de nationale finale, aangezien het te duur was om een televisiestudio te gebruiken.

Tussen 2013 en 2015 ging er heel wat mis voor Griekenland, maar dan eerder voor de openbare omroep. In de zomer van 2013 sloot de regering van de ene op de andere dag ERT omdat het te duur was geworden volgens een zegsman en er met geld werd gesmeten. Enkele dagen na de sluiting werd een tijdelijk omroep opgericht en daags voor het Eurovisiesongfestival 2014 kwam de definitieve nieuwe omroep NERIT in de ether. De regering Tsipras draaide de beslissing in de zomer van 2015 terug.

Het is daarom ook dat de Griekse inzending van 2013 werd afgeleverd door ERT, in 2014 door de interim-omroep DT en in 2015 door NERIT. In deze drie jaren besloten de verschillende openbare omroepen om de voorronde uit handen te geven aan een commerciële muziekzender. In 2013 haalde Griekenland daarmee nog een zesde plek met “Alcohol Is Free”.

In 2016 en 2018 werden de inzendingen intern door de openbare omroep ERT gekozen. In beide jaren koos het voor een lied in de eigen landstaal, maar slaagde de Griekse kandidaat er niet in om de finale te halen, wat in 2016 voor het eerst was. Tussen beide jaren door wist zangeres Demy toch nog een Griekse finale veilig te stellen, alwaar ze negentiende eindigde.

⭐ Resultaten

[table id=GRES /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties