Ierland

OmroepRTÉ
Deelnames52 (2018)
Eerste deelname🇮🇹 Napels 1965
Beste resultaat🏆 Winnaar 1970
🏆 Winnaar 1980
🏆 Winnaar 1987
🏆 Winnaar 1992
🏆 Winnaar 1993
🏆 Winnaar 1994
🏆 Winnaar 1996
Slechtste resultaatLaatste (2007, 2013)
Organisaties🇮🇪 Dublin 1971
🇮🇪 Dublin 1981
🇮🇪 Dublin 1988
🇮🇪 Millstreet 1993
🇮🇪 Dublin 1994
🇮🇪 Dublin 1995
🇮🇪 Dublin 1997
Finales (sinds 2004)✅ 8 (2004, 2006-2007, 2010-2013, 2018)
⛔ 7 (2005, 2008-2009, 2014-2017)

Ierland is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Midden jaren zestig stuurde het zijn eerste kandidaat en in de decennia die zouden volgen kon Ierland een dominante positie innemen. Zeven keer won Ierland, waarvan vier keer in de jaren negentig. In het nieuwe millennium  kreeg Ierland het een pak moeilijker en zou het moeite krijgen met het halen van de finale.

🏁 1965-1969: Ierland begint veelbelovend aan Eurovisiesongfestival.

Acht jaar nadat het Verenigd Koninkrijk debuteerde verscheen er in 1965 met Ierland een tweede land dat de Engelse taal kon gebruiken op het Eurovisiesongfestival. Tot dan was er echter geen regel, maar werd stilzwijgend aangenomen dat elk land in zijn eigen landstaal moest zingen. Nadat Zweden het toch aandurfde om te zingen in het Engels, werd een jaar later de taalregel ingevoerd.

Butch Moore werd de eerste Ierse kandidaat en debuteerde met een zesde plaats in Napels. De jaren die volgen beloofden een mooie toekomst voor de Ieren op het festival. Het land kon elk jaar dat ze meededen in de jaren zestig eindigen en zou in 1967 zijn beste resultaat (niet voor lang) halen dankzij Sean Dunphy. Hij werd tweede in Wenen. Niet veel later zou hij de eerste Ier worden die een album mocht opnemen in Nashville.

🕰️ 1970-1979: Eerste van vele Ierse overwinningen.

In 1970 won Dana Rosemary Scallon de nationale finale in Dublin. Dana was nog geen twintig jaar oud toen ze alleen naar Amsterdam trok voor het Eurovisiesongfestival. In een klein deelnemersveld van twaalf landen (er zouden nadien nooit meer zo weinig landen meedoen) mocht ze de finale afsluiten met “All Kinds Of Everything”. Amper twintig minuten na de uitvoering van haar lied mocht ze het lied opnieuw zingen als eerste Ierse winnares van het Eurovisiesongfestival.

Dublin organiseerde het Eurovisiesongfestival 1971. In een zwaar beveiligde zaal – terreurgroep IRA was toen actief in de republiek – eindigde het gastland elfde. Het was voor de eerste keer sinds hun debuut in 1965 dat Ierland geen top 10 wist te bereiken.

Meer info over deze editie? Ga naar Dublin 1971 voor meer info.

De resultaten die de volgende vijf jaar werden gehaald waren matig, maar allemaal slechter dan de posities in de jaren zestig en 1970. Pas in 1977 kon er nog eens een Iers succes worden geboekt met The Swarbriggs Plus Two. In 1975 hadden The Swarrbriggs al eens meegedaan in Stockholm. De broers kregen in 1977 eenmalig gezelschap van twee dames en dat bracht hen een derde plek op in Londen. Ook in 1978 en 1979 haalde Ierland een mooie notering door telkens vijfde te eindigen.

⏰ 1980-1989: Johnny Logan zorgt voor unicum op festival.

Net zoals bij de jaren zeventig konden de jaren tachtig worden ingezet met een Ierse overwinning. Seán Patrick Michael Sherrard had de artiestennaam Johnny Logan in 1978 aangenomen als eerbetoon aan het hoofdpersonage in de film Johnny Guitar. Datzelfde jaar deed hij een eerste poging in de Ierse finale, maar pas in 1980 mocht hij naar het festival in Den Haag. Na een spannende puntentelling tussen Ierland en Duitsland, trok Logan met “What’s Another Year” toch de zege naar zich toe.

Opnieuw mocht Dublin organiseren in 1981. Het damestrio Sheeba, met onder andere Maxi uit 1973, haalde in eigen land een vijfde plek.

Meer info over deze editie? Ga naar Dublin 1981 voor meer info.

In 1983 besloot de Ierse omroep RTÉ om geen kandidaat naar München te sturen. De sfeer bij de omroep was grimmig nadat er te weinig budget spontane stakingen uitbraken. Ook de commentator staakte mee en de omroep moest het signaal van de BBC overnemen. Linda Martin zou in 1984 een eerste keer meedoen aan het festival en succesvol tweede worden bij de comeback van Ierland.

De Ieren waren weer bezig aan een mooie reeks van resultaten toen Johnny Logan een tweede keer ging meedoen aan het Eurovisiesongfestival in 1987. De nationale en internationale pers bestempelden hem al snel als favoriet en in Brussel kon hij het ook waarmaken met “Hold Me Now“. Tot op heden is hij de enige mannelijke Ierse winnaar, maar bovendien kan hij ook als enige zeggen dat hij twee keer won als artiest. Later volgde nog een derde overwinning als tekstschrijver.

Jump the Gun zou de natie in 1988 op Ierse bodem vertegenwoordigen in Dublin. In een decor waar gewerkt werd met optische illusies werd de groep achtste. De eindwinnaar werd Zwitserland, die de latere wereldster Céline Dion afvaardigde.

Meer info over deze editie? Ga naar Dublin 1988 voor meer info.

Het einde van de jaren tachtig werden met een valse noot in het mooie parcours afgesloten. Ierland eindigde in Lausanne op een teleurstellende achttiende plaats. Tot midden jaren 2000 zou dit het slechtste Ierse resultaat blijven.

🕘 1990-1999: Ierland wint vier keer in vijf jaar.

De jaren negentig zouden een periode van extreem succes worden voor Ierland op het Eurovisiesongfestival. Het begon al mooi met een tweede plaats voor Liam Reily, leadzanger van de rockband Bagatelle. Net zoals vele artiesten sprong hij op de trein van de Europese Unie met “Somewhere in Europe”, maar zou een Italiaan met zijn ode aan een verenigd Europa wel winnen.

In 1992 won Ierland voor de vierde keer het Eurovisiesongfestival. Linda Martin ging met een lied van oud-winnaar Logan naar Malmö en was daarmee favoriet voor de eindoverwinning. Na een weinig spannende puntentelling, waar enkel het Verenigd Koninkrijk kon volgen, zou Johnny Logan zijn derde winnende inzending afleveren. Tijdens de reprise stond hij mee op het podium.

Een lokale rijke zakenman haalde het festival van 1993 naar het internationaal onbekende Millstreet. Deze keer was de puntentelling wel een pak spannender. Ierland en het Verenigd Koninkrijk bleven gedurende de hele tijd bij elkaar en in de laatste stemronde konden beide landen nog winnen. Toen Ierland de laatste twaalf kreeg begon er een groots volksfeest voor de Ieren met de tweede overwinning op rij. Deze keer was het Niamh Kavanagh die mocht tekenen voor de overwinning.

Meer info over deze editie? Ga naar Millstreet 1993 voor meer info.

De Ieren waren blij, maar RTÉ moest opnieuw geld gaan zoeken voor het festival van 1994. Deze keer bleef de omroep in thuisstad Dublin. Achter de schermen werd gezegd dat Ierland expres een zwakkere nationale finale had gehouden om zeker niet opnieuw te winnen. Het werd een maat voor niets, want met de hoogste score ooit wonnen Paul Harrington en Charlie McGettigan opnieuw voor Ierland het Eurovisiesongfestival. Hun lied werd overigens wel de minst grote hit van de drie opeenvolgende overwinningen.

Meer info over deze editie? Ga naar Dublin 1994 voor meer info.

Na vele gesprekken en een aanbod van de BBC om het Eurovisiesongfestival van 1995 te organiseren, kon RTÉ toch nog enkele miljoenen Ierse pond vrijmaken voor het festival dat jaar. De omroep bleef in hetzelfde Point Theatre zitten en al smalend verwelkomde de presentatrice het publiek in het ‘jaarlijkse Ierse Eurovisiesongfestival‘. Eddie Friel werd in Dublin veertiende, wat een grote opluchting was voor de omroep.

Meer info over deze editie? Ga naar Dublin 1995 voor meer info.

In 1996 kon de Ierse kandidate nog eens het vliegtuig nemen richting een ander land voor het Eurovisiesongfestival, maar voelde RTÉ opnieuw de bui aankomen. Eimaer Quinn was namelijk in de audiovoorronde tweede geworden en maakte veel kans op de eindwinst. Toen ze op 18 mei 1996 met “The Voice” wederom uitgeroepen werd als winnares, had Ierland voor de zevende keer het Eurovisiesongfestival gewonnen. Geen enkel land zou dat record kunnen evenaren tot op heden.

Initieel keeg RTÉ het budget niet rond voor het festival van 1997, maar dankzij sponsoring kreeg het festival van dat jaar toch een editie op Ierse bodem. Dezelfde zaal als in 1994 en 1995 werd gekozen. In een moderne show won het Verenigd Koninkrijk met een ruime marge, maar Ierland zat toch weer dicht bij een overwinning door tweede te eindigen.

Meer info over deze editie? Ga naar Dublin 1997 voor meer info.

Ierland moest zich in 1998 en 1999 geen zorgen maken over een eventuele achtste winst. Dawn Martin behaalde een verdienstelijke negende plaats in Birmingham, terwijl het zussenduo The Mullans met een zeventiende notering het slechtste resultaat van de jaren negentig haalden.

📟 2000-2009: Het lukt niet meer bij de Ieren.

Een zesde plaats in 2000 werd het beste resultaat dat de Ieren zouden halen in het eerste decennium van het nieuwe millennium. In 2001 viel Ierland voor het eerst in de geschiedenis van het festival buiten de top 20 en omdat het eiland in 1999 en 2001 niet goed had gescoord, waren de gemiddeldes te laag om te mogen deelnemen in 2002. Ierland moest dat jaar verplicht thuisblijven.

In 2003 eindigde Ierland op een elfde plaats en zou het initieel moeten deelnemen aan de nieuw ingevoerde halve finale in 2004. Na het festival werd duidelijk dat de landen van de Big Four automatisch een finaleplaats zouden krijgen. Omdat Spanje in de top 10 van 2003 eindigde, mocht de nummer elf ook naar de finale. In die finale van 2004 haalde Ierland evenveel punten als de Belgische Xandee en eindigden beiden landen buiten de top 20.

De jaren die volgden waren dramatisch voor Ierland. Enkel in 2006 kon Ierland zich kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Dankzij een tiende plaats voor Brian Kennedy was Ierland rechtstreeks geplaatst voor de finale van 2007. Daar deed Dervish het barslecht. Zelfs de trouwe Britse bondgenoten gaven geen punten aan Ierland en de meubelen werden enigszins gered door de Albanezen, die Dervish vijf punten gaven. Het werd de allereerste laatste plaats in de geschiedenis.

Ook in 2008 en 2009 stond Ierland niet in de finale. In Belgrado veroorzaakte het land consternatie door een kalkoen naar het festival te sturen. Geen echte kalkoen, maar wel een handpop was één van de favorieten omwille van het bizarre gegeven, maar bleef steken in de halve finales.

📆 2010-2018: Ierland kan zich vijf jaar niet kwalificeren.

Oud-winnares Niamh Kavanagh deed in 2010 mee aan de Ierse nationale finale voor het Eurovisiesongfestival. Zonder al te veel problemen won ze die finale met “It’s For You”. In Oslo kon ze zich kwalificeren, maar zou ze nooit in de buurt van een tweede winst komen. In een strakke paarse jurk op een verhoogje werd ze op-een-na voorlaatste. Het was voor Ierland wel de eerste finale sinds 2007.

In zowel 2011 als 2012 mocht Jedward naar het Eurovisiesongfestival. De Ierse tweeling was bekend geworden door hun deelname aan de Britse X Factor. Hun eerste deelname in 2011 werd bekroond met een achtste plaats en de beste notering sinds 2000 voor Ierland. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor hun tweede poging, maar met “Waterline” – waar een echte fontein op het podium werd neergepoot – wisten Jon en Edward niet verder te komen dan een negentiende stek.

Voor het vierde opeenvolgende jaar kon Ierland ook de finale halen in 2013. Ryan Dolan werd gezien als de grote concurrent van Roberto Bellarosa omdat beiden heren in dezelfde vijver visten bij de fans: de jonge tienermeisjes. België won het duel en eindigde twaalfde, terwijl Ierland moest afdruipen met een tweede laatste plaats in zeven jaar.

Na de eerste niet-kwalificaties sinds 2009 van Ierland in 2014 en 2015 gooide RTÉ het roer om in 2016. Voor de allereerste keer werden zowel lied als kandidaat volledig intern gekozen en viel het ook op voormalig Westlife-lid en RTÉ-presentator Nick Byrne. Hij haalde in Stockholm geen finale. Pas in 2018 zou Ierland terug de finale weten te bereiken dankzij Ryan O’Shaughnessy. Met “Together” werd hij na de finale plots een kanshebber voor de top 10, maar haalde hij uiteindelijk de zestiende positie.

⭐ Resultaten

JaarArtiestLiedPlek
(F)
Punt
(F)
Plek
(HF)
Punt
(HF)
1965Butch MooreWalking the Streets in the Rain06011
1966Dickie RockCome Back to Stay04014
1967Sean DunphyIf I Could Choose02022
1968Pat McGeeganChance of a Lifetime04018
1969Muriel DayThe Wages of Love07010
1970DanaAll Kinds of Everything01032
1971Angela FarrellOne Day Love11079
1972Sandie JonesCeol an Ghrá15072
1973MaxiDo I Dream10080
1974Tina ReynoldsCross Your Heart07011
1975The SwarbriggsThat's What Friends Are For09068
1976Red HurleyWhen10054
1977The Swarbriggs Plus TwoIt's Nice To Be In Love Again03119
1978Colm C.T. WilkinsonBorn to Sing05086
1979Cathal DunneHappy Man05080
1980Johnny LoganWhat's Another Year?01143
1981SheebaHoroscopes05105
1982The DuskeysHere Today Gone Tomorrow11049
1984Linda MartinTerminal 302137
1985Maria ChristianWait Until the Weekend Comes06091
1986Luv BugYou Can Count On Me04096
1987Johnny LoganHold Me Now01172
1988Jump the GunTake Him Home0879
1989Kiev Connolly & The Missing PassengersThe Real Me1821
1990Liam ReillySomewhere in Europe02132
1991Kim JacksonCould It Be That I'm In Love1047
1992Linda MartinWhy Me?01155
1993Niamh KavanaghIn Your Eyes01187
1994Paul Harrington & Charlie McGettiganRock 'n' Roll Kids01226
1995Eddie FrielDreamin'14044
1996Eimear QuinnThe Voice01162
1997Marc RobertsMysterious Woman02157
1998Dawn MartinIs Always Over Now?09064
1999The MullansWhen You Need Me17018
2000Eamonn ToalMillennium of Love06092
2001Gary O'ShaughnessyWithout Your Love21006
2003Mickey HarteWe've Got the World11053
2004Chris DoranIf My World Stopped Turning22007
2005Donna & JoeLove?-----14053
2006Brian KennedyEvery Song Is a Cry for Love1009309076
2007DervishThey Can't Stop the Spring24005-----
2008Dustin the TurkeyIrelande Douze Pointe-----15022
2009Sinéad Mulvey & Black DaisyEt Cetera-----11052
2010Niamh KavanaghIt's for You2302509067
2011JedwardLipstick0811906092
2012JedwardWaterline1904608054
2013Ryan DolanOnly Love Survives2600508054
2014Can-Linn feat.  Kasey SmithHeartbeat-----12035
2015Molly SterlingPlaying with Numbers-----12035
2016Nicky ByrneSunlight-----15046
2017Brendan MurrayDying to Try-----13086
2018Ryan O'ShaughnessyTogether1613606179

Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.