Israël

OmroepIPBC
Deelnames41 (2018)
Eerste deelname🇱🇺 Luxemburg 1973
Beste resultaat🏆 Winnaar 1978
🏆 Winnaar 1979
🏆 Winnaar 1998
🏆 Winnaar 2018
Slechtste resultaat24e in halve finale (2007)
Organisaties🇮🇱 Jeruzalem 1979
🇮🇱 Jeruzalem 1999
Finales (sinds 2004)✅ 9 (2005-2006, 2008-2010, 2015-2018)
⛔ 6 (2004, 2007, 2011-2014)

Israël is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Als eerste land dat buiten de Europese grenzen viel, maakte het land begin jaren zeventig zijn debuut op het Eurovisiesongfestival en met een totaal van vier overwinningen is het één van de succesvolste landen in de competitie. Het land bleef overigens ook bijzonder lang trouw aan de eigen landstaal.

🏁 1973-1979: Israël maakt debuut in zwaarbeveiligde zaal.

In het jaar 1973 begon het land met deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Naast zangeres Ilanit reisde er ook een delegatie van de Mossad mee naar Luxemburg. Een jaar eerder werden er elf leden van de Israëlische delegatie vermoord op de Olympische Spelen en IBA wilde geen risico nemen. In een zwaar beveiligde zaal zou Israël bij zijn debuut vierde eindigen.

De volgende jaren deed Israël het behoorlijk op het Eurovisiesongfestival. Het zou nog wel tot het einde van de jaren zeventig duren tot Israël een beter resultaat dan dat van Ilanit zou bereiken. De zangeres deed zelf ook nog een tweede keer mee in de jaren zeventig, namelijk in 1977. Toen werd ze elfde.

In 1978 kon Israël een eerste keer de overwinning binnenhalen in Parijs. Voor het eerst werd een kandidaat via een vorm van nationale finale gekozen. De winnaar van het Israëlische Songfestival mocht naar Parijs. Dat festival werd al sinds de jaren zestig gehouden. Het werd de populaire Izhar Cohen die samen met Alphabeta het land mocht vertegenwoordigen in 1978 en met succes. Israël won met 157 punten. Dat waren er tweeëndertig meer dan België, dat voor het eerst tweede zou worden. In enkele Arabische landen had trouwens Israël niet gewonnen, maar wel de Belg Jean Vallée.

Dankzij de overwinning van Izhar Cohen en Alphabeta mocht Israël organiseren in 1979 en deed dat in Jeruzalem. Het land stuurde opnieuw de winnaar van het Israëlische Songfestival naar het Eurovisiesongfestival. Deze keer viel de keuze zodoende op opnieuw een solo artiest met een bestaande groep: Gali Atari en Milk & Honey. In de allerlaatste stemronde namen de Israëliërs de leiding over van Spanje, dat als laatste stemde en won het land voor een tweede keer op rij met “Hallelujah”.

Meer info over deze editie? Ga naar Jeruzalem 1979 voor meer info.

⏰ 1980-1989: Land kan winst niet verdedigen.

IBA gaf al snel de organisatie van 1980 uit handen omdat het geen budget had voor een nieuwe organisatie. Na lang zoeken vond de EBU een nieuwe organisator in Nederland. Israël zou wel gewoon meedoen en had zelfs een kandidaat gekozen: The Brothers & the Sisters. Toen de EBU echter de datum bekend maakte, trok Israël zich terug. Het festival was gepland op een herdenkingsdag en dat kon absoluut niet voor de Israëliërs. Daarmee was 1980 het enige jaar dat een land zijn winst niet kon verdedigen. Om een soortgelijke reden mocht zangeres Ilanit – die voor een derde keer was gekozen – niet gaan in 1984.

Tussen de twee terugtrekkingen door kende Israël wel drie succesvolle jaren. Nadat Hakol Over Habibi zevende werd in 1981 eindigde Israël twee jaar op rij als tweede op het scorebord. Vooral de tweede plaats van Ofra Haza in 1983 werd als een heldendaad ontvangen in Israël. De komende zeventien jaar zou ze de superster van de natie worden. Israël werd dan ook in 2000 ondergedompeld in rouw toen Haza overleed aan de gevolgen van AIDS. Ook haar echtgenoot overleed kort daarna aan de ziekte.

In 1985 mocht Izhar Cohen een tweede keer solo naar het Eurovisiesongfestival. Ook dat jaar zou hij een mooi resultaat behalen met “Olé, Olé”. Hij werd vijfde in Göteborg. Een jaar later eindigde Israël voor het eerst bij de laatste landen in het klassement. Als reactie daarop stuurde het land in 1987 een komische act naar Brussel: Lazy Bums. In eigen land werd dat zeer negatief onthaald en vreesden men dat de wereld Israël zou uitlachen. Toch deed de natie het behoorlijk met een achtste plek.

De jaren tachtig werden afgesloten met één van de jongste kandidaten ooit op het Eurovisiesongfestival. Israël had Gili Netanel naar Lausanne gestuurd, die op het moment van deelname slechts twaalf jaar oud was. Zangeres Galit Bell ging mee op het podium als oppasser. Datzelfde jaar deed er nog een jongere kandidaat mee uit Frankrijk, die nog geen twaalf jaar was geworden.

🕘 1990-1999: Dana International.

In 1991 deed het liefdeskoppel Orna en Moshe Datz als Duo Datz mee aan het Eurovisiesongfestival in Rome. Het duo moest de mindere prestatie van een jaar eerder doen vergeten, toen Israël met een achttiende plaats van Rita één van zijn slechte resultaten tot dan behaalde. Dat deden ze ook en met “Kan” werden ze derde. Eind 2006 besloot het koppel om te scheiden. Een jaar later deed Dafna Dekel het met “Ze Rak Sport” iets slechter, maar eindigde ze ook verdienstelijk zesde. Aan het einde van dit decennium zou ze één van de drie Songfestivalpresentatoren in 1999 worden.

Na een teleurstellende voorlaatste plaats in 1993 werd Israël een jaar uitgesloten van deelname in 1994. Ook in 1996 mocht Galit Bell (die ook al in 1989 naar het Eurovisiesongfestival ging) niet meedoen in Oslo. Ze kon namelijk de audiovoorronde niet overleven, waar ze de voorlaatste laatst behaalde. In 1997 was Israël er ook niet bij vanwege een religieuze feestdag.

IBA koos intern voor Dana International in het jaar 1998. In 1995 had ze al meegedaan aan de voorrondes, maar eindigde ze met “Layla Tov, Eropa” tweede in Kdam. Haar aanstelling lokte verontwaardiging uit bij een groot deel van de bevolking. International was namelijk transgender (toen nog transseksueel genoemd) en werd geboren als man. Ook de Europese pers had dit nieuws met aandacht gevolgd en dat maakte dat iedereen de zangeres van “Diva” al kende voor het feitelijke festival. Ze kon genieten van de mediastorm en won dankzij de televoting de derde keer voor Israël.

Het laatste festival van het vorige millennium werd wederom in Jeruzalem gehouden. De openbare omroep koos opnieuw intern zijn kandidaat en het oog viel op de populaire boyband Eden. Met “Yom Huledet Happy Birthday” eindigde Israël vijfde in eigen huis. Twee jaar later ging de groep uit elkaar. Een van de zangers zou in 2006 nog wel solo deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.

Meer info over deze editie? Ga naar Jeruzalem 1999 voor meer info.

📟 2000-2009: Controversiële inzendingen.

De allereerste inzending van het nieuwe millennium werd door Israël gebracht in Stockholm. Opnieuw veroorzaakte het land controverse, want de groep Ping Pong liep met Syrische vlaggen op het podium, een vijandige staat van Israël. De IBA distancieerde zichzelf van de inzending die het zelf had gekozen. Het land zou buiten de top 20 eindigen.

In 2002 bracht Israël een vredeslied, maar dat vonden verschillende landen niet echt gepast van Israël. Het land lag namelijk al verschillende decennia in oorlog met Palestina. Verschillende landen riepen op tot een boycot en de Belgische commentatoren lieten op subtiele wijze hun minachting blijken. Zangeres Sarit Hadad werd twaalfde.

Omdat Israël het niet goed had gedaan tijdens het festival van 2003 moest het land aantreden in de halve finale van 2004. Daar lukte het David D’Or niet om zich te kwalificeren, die op enkele punten na de finale niet wist te halen. Een jaar later had Shiri Maimon meer geluk, die voor het eerst een inzending zong waar meer Engels in voorkwam dan Hebreeuws. “HaSheket SheNish’ar” zou de finale wel halen en daar vierde eindigen. Dankzij het goede resultaat was Eddie Butler rechtstreeks geplaatst in 2006 voor de finale, alwaar hij voorlaatste eindigde.

Israël stuurde in 2007 opnieuw een controversieel lied naar het Eurovisiesongfestival. De groep Teapacks zong in Helsinki “Push The Button”. Officieel ging het lied nergens over, maar de goede verstaander hoorde dat het lied over terrorisme en nucleaire oorlogen ging. Op dat moment leefde Israël op gespannen voet met Iran. Israël haalde geen finale in Helsinki.

In 2008 keerde Dana International terug naar het festival, maar deze keer als tekstschrijver van “The Fire In Your Eyes”. Het nummer had de nationale finale gewonnen. Daar werden alle liedjes door Boaz Mauda gezongen. Met het lied werd hij negende. Een jaar later was er opnieuw een rel in Israël. De zender had namelijk met Mira Awad voor het eerste een Arabische Israëlische zangeres gekozen. In duet met Noa haalden ze de finale.

📆 2010-2018: Israël wint met kakelende Netta.

In 2010 werd Harel Skaat door de openbare omroep aangeduid om het land te vertegenwoordigen in Oslo. In een nationale finale op de commerciële televisie zong hij enkele nummers, waar “Milim” als winnende inzending werd gekozen. Er werd veel verwacht van hem, maar door een mindere performance met enkele valse noten eindigde hij op een middelmatige veertiende plek.

Dana International had ooit gezegd dat ze nog eens ging meedoen aan het Eurovisiesongfestival wanneer het festival in Duitsland werd gehouden. Dat gebeurde in 2011 en ze hield woord. De diva won de nationale finale en nam verschillende jurken mee naar Düsseldorf. Echter had ze er maar één nodig, want ze overleefde de halve finale niet. Ook in 2012, 2013 en 2014 haalde Israël geen finale.

Dat was de omroep beu en men schakelde in 2015 opnieuw dezelfde commerciële zender uit 2010 in om het land weer in de finale te krijgen. Die besloot om een wekenlange talentenjacht te houden met een opstijgende muur als iemand genoeg stemmen kreeg. Nadav Guedj won dat jaar HaKokhav HaBa en haalde in Wenen een negende plaats, wat de eerste notering in de top 10 werd sinds 2008. Bovendien was het de allereerste keer dat Israël een volledig Engelstalige inzending bracht.

Ook in 2016 en 2017 werd deze methode gebruikt, die altijd garant zou staan voor wekenlange voorrondes vol met onvoorspelbaarheid. Toch leverde het telkens een plek in de finale op. In 2016 mocht Hovi Star naar Stockholm en in 2017 zou Imri, die al achtergrondzanger was geweest voor zowel Nadav als Hovi, de finale open in Kiev. Beide artiesten haalden de finale.

Voor de vierde keer werd HaKokhav HaBa gebruikt in 2018. Na een voorrondereeks van bijna vier maanden werd op 13 februari Netta Barzilai als winnaar uitgeroepen. De pers had lucht gekregen dat het lied dat voor haar werd geselecteerd een speciale inzending zou worden en ze schoot nog voor het bekendmaken van haar nummer in de hoogte bij de gokkantoren. Op 11 maart werd “Toy” uitgebracht. Twee maanden later zou het lied met kakelgeluiden dan ook het Eurovisiesongfestival 2018 winnen in Lissabon.

Het werd de vierde overwinning voor Israël. In 2019 zal het land zijn derde festival organiseren.

⭐ Resultaten

JaarArtiestLiedPlek
(F)
Punt
(F)
Plek
(HF)
Punt
(HF)
1973IlanitEy Sham04097
1974KaveretNatati La Khayay07011
1975Shlomo ArtziAt Va'Ani11040
1976Chocolate, Menta, MastikEmor Shalom06077
1977IlanitAhava Hi Shir Lishnayim11049
1978Izhar Cohen & The AlphabetaA-Ba-Ni-Bi01157
1979Gali Atari & Milk and HoneyHallelujah01125
1981Hakol Over HabibiHalayla07056
1982Avi ToledanoHora02100
1983Ofra HazaHi02136
1985Izhar CohenOlé, Olé05093
1986Moti Giladi & Sarai TzurielYavo Yom19007
1987Lazy BumsShir Habatlanim08073
1988Yardena AraziBen Adam07085
1989Gili & GalitDerekh Hamelekh12050
1990RitaShara Barkhovot18016
1991Duo DatzKan03139
1992Dafna DekelZe Rak Sport06085
1993Sarah'le Sharon & The Shiru GroupShiru24004
1995LioraAmen08081
1998Dana InternationalDiva01172
1999EdenHappy Birthday05093
2000PingPongSameach22007
2001Tal SondakEn Davar16025
2002Sarit HadadLight A Candle12037
2003Lior NarkisMilim La'Ahava19017
2004David D'OrLeha'amin-----11057
2005Shiri MaimonHaSheket SheNish'ar0415407158
2006Eddie ButlerTogether We Are One23004-----
2007TeapacksPush the Button-----24017
2008Boaz MaudaThe Fire In Your Eyes0912405104
2009Noa & Mira AwadThere Must Be Another Way1605307075
2010Harel SkaatMilim1407108071
2011Dana InternationalDing Dong-----15038
2012IzaboTime-----13033
2013Moran MazorRak bishvilo-----14040
2014Mei FinegoldSame Heart-----14019
2015Nadav GuedjGolden Boy0909703151
2016Hovi StarMade of Stars1413507147
2017IMRII Feel Alive2303903207
2018NettaToy0152901283

Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.