Letland

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=LAT /][/lgc_column]

Letland is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Als laatste land van het Balticum maakte het in 2000 een sterk debuut op het Eurovisiesongfestival met een instant evergreen. Twee jaar later kon het zijn eerste overwinning als gaan afhalen, maar nadien vielen de Letse resultaten als een kaartenhuisje neer. Zo kon het zich zes jaar op rij niet kwalificeren.

🏁 2000-2009: Sterke beginjaren en eerste overwinning.

Pas in 2000 begon Letland met deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Daarmee kwam het debuut een pak later dan Estland en Litouwen, die hun eerste kandidaat in 1994 naar de competitie stuurden. Echter wilde Letland initieel starten in 1999 met deelnemen, maar trok het zich terug nadat er onvoldoende budget werd gevonden. In 2000 stuurde Letland wel een kandidaat en met Brainstorm al meteen een heel succesvolle inzending: de groep van frontzanger Renārs Kaupers eindigde derde met “My Star”.

Na een matige prestatie in 2001 met een achttiende positie moest Letland van de organisatie een jaar thuisblijven. Echter besloot Portugal om toch geen kandidaat te sturen, waardoor Letland de plek van de Portugezen kreeg. “I Wonna” won de nationale finale en werd in de weg naar Tallinn opgefrist en kreeg ook de linguïstisch correcte titel “I Wanna”. Letland was geen favoriet, zoals quasi geen enkel land in 2002. Marie N trok de kleren tijdens haar lied uit en dat kon de kijker wel bekoren, waardoor Letland in Estland het Eurovisiesongfestival kon winnen.

Riga werd de gaststad van het Eurovisiesongfestival 2003. De eerste editie op Letse bodem zou het laatste festival worden waar maar één uitzending zou worden gehouden om de winnaar te bepalen.De eigen bijdrage deed het dat jaar niet goed. Het trio F.L.Y. werd op-een-na voorlaatste met “Hello From Mars”.

Meer info over deze editie? Ga naar Riga 2003 voor meer info.

In 2004 moest Letland aantreden in de halve finale, maar kon het zich niet plaatsen voor de finale. Dat gebeurde wel in 2005 dankzij Walters en Kazha. Tijdens hun nummer maakten de twee gebruik van gebarentaal, wat nog nooit was voorgekomen op het Eurovisiesongfestival. Ze werden vijfde in de finale, wat opmerkelijk was. De halve finale hadden ze namelijk maar nipt overleefd. Dankzij de goede notering in Kiev mocht Letland rechtstreeks aantreden in de finale van Athene een jaar later.

A-capellagroep Cosmos eindigde in de middenmoot in 2006, waardoor Letland weer werd verwezen naar de halve finale in 2007. Met gemak konden ze de grootste halve finale overleven met “Questa Notte”, een nummer dat volledig in het Italiaans werd gebracht. De groep met zanger Roberto Meloni werd zestiende. Een jaar later keerde hij terug als één van de drie piraten van de gelegenheidsgroep Pirates of the Sea. Ook toen haalde Letland een finale. In 2009 mocht Meloni een laatste keer verschijnen op het festival, maar dan als puntengever.

De Letse omroep LTV wilde eerst niet meedoen aan het festival van 2009. Het land kon geen geld vinden voor een nieuwe deelname aan het festival door een besparingsmaatregel van de regering. Het land kondigde zijn terugtrekking aan, maar stond toch op de deelnemerslijst van 2009. Letland haalde in 2009 voor het eerst sinds 2005 de finale niet en eindigde laatste met Intars Busulis.

📆 2010-2018: Pas in 2015 nog eens finale voor Letland.

Ook in 2010 wist Letland zich niet te kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Sterker nog: voor een tweede jaar op rij haalde het de laatste notering in de kwalificatieronde. De jaren gingen verder en ook in 2011, 2012, 2013 én 2014 haalde het land in de Baltische regio geen finale. Nooit kon het in de buurt van de vereiste tiende plek eindigen in de halve finale. Hun beste resultaat was namelijk een dertiende plek in 2014 met lied over hoe je een cake moet bakken.

De Letse openbare omroep wilde eindelijk gaan scoren (of op zijn minst een finale halen) en gooide Eirodziesma in 2015 na vijftien jaar in de prullenmand. LTV lanceerde met Supernova een nieuw concept op televisie met de focus op alternatieve muziek. Dat loonde, want met Aminata als eerste winnares van de reeks haalde Letland voor het eerst sinds 2008 wist Letland de finale te bereiken. Daar eindigde het land zesde met “Love Injected”, één van hun betere prestaties in de nationale songfestivalgeschiedenis.

Vanzelfsprekend ging Supernova verder in 2016. Aminata ging opnieuw naar het Eurovisiesongfestival, maar deze keer als schrijfster en componist van “Heartbeat”, het nummer dat nieuwkomer Justs in Stockholm mocht brengen. Hij opende de tweede halve finale, ging ook door naar de finale en wist daar de vijftiende plek te halen. Twee jaar later werd Justs aangesteld als presentator van de nationale selecties.

Na twee kwalificaties volgden twee niet-kwalificaties in 2017 en 2018. Triana Park wist in 2017 voor de vierde keer een Letse laatste plaats te halen in Kiev. Een jaar later mocht de Braziliaans-Letse zangeres Laura Rizzotto het land van haar ouders vertegenwoordigen met “Funny Girl”, maar eveneens zonder succes.

⭐ Resultaten

[table id=LATS /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties