Marokko

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=MAR /][/lgc_column]

Marokko is het enige land op het Eurovisiesongfestival dat slechts één deelname achter zijn naam heeft staan. Het land debuteerde in 1980 in Den Haag en besloot om het bij dat ene festival te houden.

🏁 1980: Het debuut van Marokko…

Drie jaar nadat Tunesië oorspronkelijk als eerste Afrikaanse land zou debuteren maar toch afzag van die plannen, kon Marokko in 1980 wel die primeur waarmaken. Israël zou niet deelnemen in datzelfde jaar en daarmee zag Marokko zijn kans om te debuteren in Nederland.

Openbare omroep SNRT liet Samira Bensaïd, een lokaal heel populaire zangeres, afreizen naar Den Haag met het lied “Bitaqat Hub”. Het was bijgevolg ook de eerste inzending die in het Arabisch werd gezongen. Tijdens de finale kreeg de zangeres slechts 7 punten van de Italiaanse jury voor “Bitaqat Khub”, waardoor Marokko voorlaatste werd.

🙅‍♂️ 1981-2018: …en het einde van Marokko op het festival.

Het zou Koning Hassan II zijn die meteen na het festival de openbare omroep had aangeschreven met het verbod om nog ooit een Marokkaanse kandidaat af te vaardigen op het festival na de blamage van Bensaïd. Marokko verscheen alvast niet op de editie van 1981 en tekende tot op heden geen present.

Een deelname in de toekomst lijkt eveneens uitgesloten. Vooral de deelname van Israël en het teveel aan bloot zijn boosdoeners voor een eventuele deelname van SNRT. In het verleden deed het commerciële tv-station 2M TV een poging om lid te worden van de European Broadcasting Union, maar zonder succes.

⭐ Resultaten

[table id=MARS /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties