Noorwegen

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=NOR /][/lgc_column]

Noorwegen is van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Begin jaren zestig begon het land met deelnemen aan de competitie, waarvan het drie keer een jaar al winnend kon afsluiten. In totaal eindigde het land elf keer op een laatste positie. Geen enkel land doet beter (of slechter).

🏁 1960-1969: Wisselend succes in debuutjaren.

Als derde Scandinavische natie debuteerde Noorwegen in 1960. Twee keer op rij stuurde NRK ’s lands bekendste zangeres Nora Brockstedt naar het Eurovisiesongfestival en die deed het met een vierde plek in 1960 en een zevende plek in 1961 niet onaardig. Toch zou het niet land duren voor Noorwegen zijn eerste van vele laatste plaatsen zou bereiken. In 1963 kreeg Anita Thallaug geen enkel punt voor “Solhverv”.

Kirsti Sparboe wist drie keer in de jaren zestig Melodi Grand Prix te winnen en Noorwegen te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Van die drie keer haalde ze nooit de top 10 en eindigde ze laatste in 1969. Later zou ze nog meedoen aan de Duitse nationale finale, maar die kon ze niet winnen.

De best scorende inzending voor Noorwegen in de jaren zestig werd in 1966 ingestuurd. Åse Kleveland was al enkele jaren zeer populair in Noorwegen en studeerde rechten aan de universiteit aan Oslo toen ze het Noorse ticket richting Luxemburg won. Met “Intet er nytt under solen” werd ze derde en zou ze bijna twintig jaar land het beste Noorse resultaat hebben.

đŸ•°ïžÂ 1970-1979: Drie keer laatste plaats op vijf jaar tijd.

Noorwegen deed in 1970 mee aan de Scandinavische boycot. De verschillende omroepen accepteerden het chaotische resultaat uit 1969 niet, waar vier landen als eindwinnaar uit de bus kwamen. In 1971 keerde het land terug met toekomstige winnares Hanne Krogh. In Dublin werd ze voorlaatste. In 1973 haalde de Bendik Sigers het het Frans-Engelstalige “It’s Just a Game” een zevende plek. Dat jaar werd de vrije taalregel enkele jaren ingevoerd en werd het koude Noors ingeruild voor internationale talen. Noorwegen zou vier jaar lang geen Noors brengen op het festival.

De rest van de jaren zeventig verliepen bijster slecht voor de Noren. In 1974, 1976 Ă©n 1978 eindigde Noorwegen op de laatste plaats met respectievelijk “The First Day of Love”, “Mata Hari” en “Mil etter mil”. Die laatste inzending werd gebracht door komiek Jahn Teigen. Die nam het hele festival niet serieus en deed tijdens zijn postcard bijvoorbeeld dat hij tegen een muur liep.

Noorwegen had bij het beëindigen van de jaren zeventig al vijf keer de laatste plaats gehaald, waarvan twee keer met geen enkel punt.

⏰ 1980-1989: Na al die rode lantaarns… toch een winst.

Op hetzelfde elan ging Noorwegen verder in de jaren tachtig. In 1981 haalde Finn Kalvik wederom geen enkel punt binnen voor het Scandinavisch land en werd het de derde nulpunten voor Noorwegen. Jahn Teigen kreeg in zowel 1982 als 1983 een nieuwe kans en zou het met een twaalfde plaats in 1982 en een negende plek in 1983 beter doen dan zijn rode lantaarn in 1978. Die negende positie was de eerste Noorse top 10-notering sinds 1973.

In 1985 kon dan eindelijk het tij gekeerd worden. Het duo Bobbysocks had al ervaring met het Eurovisiesongfestival. Hanne Krogh had in 1971 al (onsuccesvol) meegedaan voor Noorwegen en Elisabeth Andreassen was in 1982 lid van Chips, dat derde werd voor Zweden. Het duo was Ă©Ă©n van de favorieten voor de eindwinst en maakten die favorietenrol dan ook waar. Voor Andreassen werd het een bijzondere overwinning, want ze won in haar geboortestad Göteborg. De Engelstalige versie van “La Det Swinge” werd een nummer 1-hit in BelgiĂ«.

De Grieghallen in Bergen werden het toneel van het Eurovisiesongfestival. BelgiĂ« behaalde op 3 mei 1986 zijn eerste – en voorlopig enige – overwinning dankzij Sandra Kim. Noorwegen werd in eigen huis twaalfde met Ketil Stokkan, die enkele travestieten had meegenomen, wat nog nooit was voorgekomen op het festival. De presentatrice van dienst was een oude bekende: Åse Kleveland. Die moest een jaar eerder het beste Noorse resultaat overdragen aan de Bobbysocks, nadat ze derde werd in 1966.

Meer info over deze editie? Ga naar Bergen 1986 voor meer info.

In 1987 en 1988 had Noorwegen weer succes met een negende en vijfde plek in Brussel en Dublin. Daarmee verliepen de jaren tachtig een pak beter van voorafgaande decennia met ‘maar’ Ă©Ă©n laatste plaats.

🕘 1990-1999: Noorwegen scoort opnieuw.

Na een nieuwe laatste plaats in 1990 voor voormalig deelnemer Ketil Stokkan was de Noorse openbare omroep zwaar teleurgesteld. Er werd namelijk veel meer van hem verwacht. Voor het eerst – en het laatst – stak NRK de Noorse voorrondes Melodi Grand Prix in de koelkast en selecteerde het intern Just 4 Fun. Hanne Krogh keerde zes jaar na de Bobbysocks terug naar het Songfestival en ook EirĂ­kur Hauksson had al ervaring. Hij debuteerde voor IJsland in 1986 als lid van de groep ICY. Just 4 Fun werd zeventiende.in ItaliĂ«.

In 1993 kon Noorwegen weer starten aan een periode vol met goede resultaten. Silje Vige was onverwacht vijfde geworden in Millstreet met “Alle mine tankar” en Elisabeth Andreassen trad in de voetsporen van haar collega Krogh door terug te keren naar het festival. Zij eindigde met Jan Werner Danielsen zesde. In 1995 volgde de bekroning met de tweede Noorse winst van topfavoriet Secret Garden. Het Iers-Noorse duo wou in Dublin eerst hun inzending volledig instrumentaal brengen, maar dat mocht niet van de EBU. Zangeres Gunnhild Tvinnereim werd ingeschakeld door het duo en zong in total vierentwintig woorden.

Het festival in 1996 werd voor het eerst in de hoofdstad Oslo gehouden. Noorwegen was als enige land rechtstreeks geplaatst voor de finale, terwijl alle andere naties moesten deelnemen aan een audiovoorronde. Noorwegen zou het opnieuw zeer goed doen met een tweede plaats van Elisabeth Andreassen. Het werd haar laatste deelname op het Eurovisiesongfestival.

Meer info over deze editie? Ga naar Oslo 1996 voor meer info.

Noorwegen eindigde in 1997 terug op de vertrouwde laatste plaats en voor het eerst in bijna twintig jaar was dat nog eens met geen enkel punt. Toch mocht Noorwegen ook in 1998 meedoen omdat het de jaren ervoor zulke goede resultaten had gehaald. In 1998 en 1999 zou Noorwegen respectievelijk achtste en veertiende worden.

📟 2000-2009: Recordaantal punten voor Alexander Rybak.

De jaren 2000 begonnen met een elfde plaats voor Charmed. Nadat Noorwegen in 2001 laatste werd met Haldor LÊgreid, waren de gemiddeldes te laag geworden en moest het land in 2002 een jaar verplicht thuisblijven van de organisatie. Ze keerden in 2003 sterk terug met een vierde positie, het beste resultaat sinds Eliaseth Andreassen in 1996.

Dankzij die hoge notering mocht Noorwegen de ingevoerde halve finale in 2004 overslaan en trad het rechtstreeks aan in de finale van het Eurovisiesongfestival in Istanboel. Daar eindigde Noorwegen voor de tweede keer in vier jaar tijd op een laatste plek, waardoor het werd doorverwezen naar de halve finale in 2005. Daar kon rockband Wig Wam wel scoren en wist het in de finale van Kiev een negende plek te behalen, wat terug een automatische finaleplaats betekende in 2006.

In 2007 zou Noorwegen voor het eerst sinds de invoering van de halve finale zich niet kwalificeren. Guri Schanke had in 2005 succesvol meegedaan aan de Noorse versie van Sterren op de Dansvloer en wilde in Helsinki ook haar danskunsten tonen. Ze wisselde tijdens het optreden twee keer van jurk, maar het mocht niet baten. In 2008 zat er een fikse upgrade in voor Noorwegen. Maria Haukaas Storeng eindigde vijfde met “Hold On Be Strong” en behaalde het beste Scandinavische resultaat sinds 2006.

Het jaar 2009 zou de derde winst voor Noorwegen opleveren. Al van bij het bekendmaken van “Fairytale” gezongen door Alexander Rybak werd hij als potentiĂ«le winnaar van het Eurovisiesongfestival gezien. Met een historische voorsprong won hij Melodi Grand Prix en uitgerekend op de Noorse nationale feestdag won hij in Moskou het Eurovisiesongfestival, waar de Noor met Wit-Russiche roots het publiek in het Russisch bedankte. “Fairytale” werd een nummer 1-hit in zeven Europese landen en haalde de hoogste score ooit in het oude puntensysteem.

📆 2010-2018: Elfde rode lantaarn.

Met de winst van Alexander Rybak in 2009 mocht Oslo het Eurovisiesongfestival van 2010 verwelkomen. In de Europese tv-wereld was de financiële genadeloos toegeslagen en ook NRK moest besparen tijdens de competitie. Zo moest het de rechten van het WK Voetbal doorverkopen aan een commerciële zender. Het gastland eindigde in eigen huis op een twintigste plaats.

Meer info over deze editie? Ga naar Oslo 2010 voor meer info.

In 2011 was Noorwegen Ă©Ă©n van de favorieten voor een mooie notering in de finale met het vrolijke “Haba Haba” van Stella Mwangi. De verrassing was groot toen ze de halve finale niet wist te overleven en bovendien daar bij de laatste drie was geĂ«indigd. Een paar maanden later werden er aanslagen gepleegd in Noorwegen door Anders Breivik. In een manifest dat hij had bijgehouden schreef hij over de Noorse kandidate dat ze een “asielzoeker uit Kenia was met een stom lied. Ik ben beschaamd!”

Zanger Tooji wist in 2012 maar nipt de finale te halen nadat hij met evenveel punten als de nummer elf doorging naar de finale. In de finale haalde hij de elfde keer een laatste plaats voor Noorwegen. Nadien kon Noorwegen drie jaar op rij mooie resultaten voorleggen met een vierde plaats voor Margaret Berger in 2013 en twee jaar op rij een achtste plek voor de kandidaten van 2014 en 2015.

Agnete won de nationale finale van 2016, maar ging zelf dat moment door een zware persoonlijke periode met depressieve episodes. Ze besloot om alle concerten in de maand voor het festival af te zeggen en deed in Stockholm ook geen persconferenties. Helaas haalde Noorwegen dat jaar geen finale. Dat lukte wel in 2017 en 2018.

In 2018 was het oud-winnaar Alexander Rybak die negen jaar na “Fairytale” een nieuwe poging waagde. Met “That’s How You Write A Song” won hij de tweede halve finale, maar zou hij in de finale pas vijftiende worden. Het was nog nooit gebeurd dat een winnaar van een halve finale buiten de top 10 in de finale eindigde.

⭐ Resultaten

[table id=NORS /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties