Polen

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=POL /][/lgc_column]

Polen is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. In 1994 maakte Polen zijn debuut op het festival en haalde met een tweede plaats zijn beste resultaat tot op heden. Na teleurstellende resultaten eind jaren 2000 trok het land zich enkele jaren terug, maar keerde het succesvol terug. Toch wacht men in Polen ondertussen al ruim twintig jaar op de eerste overwinning.

🏁 1994-1999: Polen debuteert met tweede plaats.

In 1994 debuteerde Polen op het Eurovisiesongfestival in Dublin. Het land vaardigde Edyta Górniak intern af, die tijdens de repetitieweek voor opschudding had gezorgd. Ze zong haar lied grotendeels in het Engels, wat tegen de strijd was met het reglement op dat moment. De EBU dreigde op aandringen van enkele landen met een diskwalificatie. Echter hield Górniak haar aan het Pools in de finale en zou ze meteen tweede worden.

Het resultaat van de zangeres verbeteren zou moeilijk worden. In de rest van de jaren negentig kon Polen alvast niet eens in de buurt komen van die prestatie en haalde geen enkele kandidaat de top 10. Steevast eindigde de Poolse kandidaat in de middenmoot en de rest van de jaren negentig werden vooral kleurloos voor de natie.

📟 2000-2009: Polen kwalificeert zich slechts één keer.

Omdat de resultaten zo matig waren in de voorafgaande jaren moest Polen in 2000 voor een eerste keer verplicht thuisblijven van de European Broadcasting Union. Na een twintigste plek in 2001 werden de gemiddeldes niet verbeterd en kreeg het land een tweede uitsluiting in 2002.

In 2003 organiseerde TVP voor de allereerste keer een nationale finale. Grote namen uit de Poolse muziek deden mee en het werd Ich Troje die zich als winnaar mocht kronen. Na de nationale finale brak er wel een schandaal los omdat de omroep slachtoffer was geworden van zijn eigen succes en een kwart van de stemmen niet had kunnen tellen. Het resultaat werd niet aangepast en de groep zou in Riga zevende worden met een inzending in drie talen.

Dankzij die goede prestatie mocht Polen meteen meedoen aan de finale in 2004, maar wist Blue Café niet te overtuigen. Daardoor werd Polen in 2005 wel doorverwezen naar de halve finale. Zowel in 2005 als 2006 haalde Polen het nipt niet door elfde te worden in de halve finale. Ich Troje deed in 2006 mee en pakte uit dat er zeven mensen zouden deelnemen voor het land. Echter bleek dat één van de zangeressen zwanger was.

De jaren gingen verder en Polen kon zich slechts één keer kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival. De Amerikaanse Isis Gee, die al enkele jaren getrouwd was met een Pool, kon tiende worden in de halve finale van 2008 met de ballade “For Life”. In die finale werd ze gedeeld laatste met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Als troostprijs kreeg ze van gastomroep RTS wel de prijs van mooiste deelnemer in 2008.

📆 2010-2018: Land gooit Poolse boezems in de strijd.

Ook in 2010 en 2011 haalde Polen geen finale. In 2011 haalde het land met Magdalena Tul zelfs zijn allereerste laatste plaats, weliswaar in de halve finale. Eind 2011 plaatste de Poolse omroep daarom een Facebookbericht dat Polen zich terugtrok van het Eurovisiesongfestival in 2012. Initieel werd gedacht dat de slechte resultaten de reden waren, maar TVP gaf later in een perscommuniqué aan dat het zich volledig wou richten op de organisatie van het EK Voetbal in 2012.

Pas in 2014 keerde het land terug naar het Eurovisiesongfestival. Intern selecteerde TVP het duo Donatan en Cleo met “My Słowianie – We Are Slavic”. Tijdens de performance werden de cliches over werkende Poolse vrouwen niet gespaard, maar waren die wel heel sexy met diep uitgesneden decolletés. De Poolse boezems hadden succes en voor het eerst sinds 2008 kon Polen zich plaatsen voor de finale.

In 2015 en 2016 haalde Polen ook de finale. In 2015 mocht zangeres Monika Kuszyńska naar Wenen. Negen jaar eerder had ze een ongeval gehad met haar band Varius Manx, waarna ze in een rolstoel belandde.  Een jaar later werd de eerste nationale finale sinds 2011 gehouden door de omroep, die verrassend werd gewonnen door Michał Szpak. In Stockholm hadden de jury’s geen aandacht voor de zanger, maar dankzij de kijker steeg hij van de onderste regionen naar de achtste plaats in het eindklassement.

Na een vierde opeenvolgende finaleplaats in 2017 wist Polen in 2018 voor het eerst sinds 2011 geen finale te halen. Het land dat de lokaal populaire DJ Gromee gestuurd, samen met de Zweedse zanger Lukas Meijer. Met een veertiende plaats in de halve finale voor “Light Me Up” was de niet-kwalificatie toch enigszins verrassend te noemen.

⭐ Resultaten

[table id=POLS /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties