Rusland

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=RUS /][/lgc_column]

Rusland is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Na een aarzelende start in de jaren negentig, werden het eerste topresultaat aan het begin van het nieuwe millennium bereikt. Na enkele keren de overwinning te kunnen ruiken, won Rusland zijn eerste Eurovisiesongfestival in 2008. Na een gedwongen terugtrekking in 2017 haalde Rusland in 2018 voor het eerst geen finale.

🏁 1994-1999: Russische supersterren halen matige resultaten.

Nadat Rusland in Brussel (1987) al wilde debuteren als de Sovjet-Unie, maar daarvoor geen toelating kreeg, maakte het in 1994 zijn opwachting in Dublin. Het vaardigde in de beginjaren enkele (toekomstige) vedetten van de Russische showbizz af. Zo deden Philipp Kirkorov en Alla Pugacheva mee in respectievelijk 1995 en 1997 mee, maar haalden ze niet de verhoopte topnoteringen. Kirkorov werd zeventiende, Pugacheva vijftiende.

In 1996 kon de Russische inzending zich niet plaatsen vanuit de audiovoorronde. Elk land moest daarin aantreden met uitzondering van Noorwegen, dat gastland was. In 1998 werd Rusland ook een jaar uitgesloten omdat de gemiddeldes te laag waren in de voorafgaande jaren. Omdat de openbare omroep de show niet had uitgezonden dat jaar en dat wel een vereiste was van de EBU, mocht Rusland ook in 1999 niet aantreden.

📟 2000-2009: Rusland wint met Dima Bilan.

Na twee jaren verplichte afwezigheid keerde Rusland terug naar het Eurovisiesongfestival van 2000. ORT koos intern voor zangeres Alsou, die toen nog geen achttien jaar was geworden en aan het begin van haar carrière stond. Ze bracht er “Solo” en boekte meteen het eerste succes voor de Russen. De natie haalde de tweede plaats, wat hun beste resultaat zou worden tot in 2008.

In 2001 en 2002 werden er noteringen net buiten de top 10 bereikt. Rusland wilde zich tonen als machtige natie en besloot om in 2003 één van hun bekendste acts naar Riga te sturen. Het duo t.A.T.u. had een jaar eerder wereldwijd succes gekend met “All the Things She Said”. De twee zangeressen stalen de aandacht dat jaar tijdens de repetities met elkaar te zoenen op het podium en regelmatig repeteerde maar één van twee zangeressen. De EBU dreigde met diskwalificatie en tijdens de finale gedroegen de twee zich.

Rusland werd dat jaar derde, maar diende een klacht in nadat de Ieren in extremis een jury moest gebruiken omdat er onenigheid was ontstaan tussen de netwerkprovider en de Ierse omroep RTÉ. Ierland gaf geen punten aan Rusland en volgens Channel One werd de winst van t.A.T.u. gestolen. Het bleef slechts drie punten achter uiteindelijk winnaar Turkije. De omroep publiceerde later de resultaten van de kijkers. Turkije zou nog steeds gewonnen hebben, maar Rusland zou wel tweede worden in het nadeel van België.

Zowel in 2004 als 2005 was Rusland rechtstreeks geplaatst voor de finale van het festival vanwege goede resultaten. Na een vijftiende plek in 2005 moest Rusland in Athene voor de eerste keer wel meedoen aan de halve finale. De omroep had een jaar eerder de eerste nationale finale sinds 1996 geprobeerd, maar koos in 2006 intern voor Dima Bilan. Met succes, want hij haalde de tweede plaats met “Never Let You Go”. in weliswaar stenenkolenengels. Het intern gekozen damestrio Serebro kreeg dankzij Bilan een rechtstreekse plek in de finale van 2007 en deed het ook goed met een derde plaats.

Een jaar later besloot die andere staatsomroep in Rusland, RTR, om ook weer een kandidaat te willen afvaardigen. Dat was voor het eerst sinds 1996 en sinds toen werd er jaarlijks gewisseld van omroep, naar analogie met België tussen de VRT en RTBF. De omroep organiseerde een nationale finale met toekomstige kandidaten Sergey Lazarev en Alex Vorobyov, maar Dima Bilan trok de winst naar zich toe. Met een spectaculaire act in Belgrado met Evgeni Plushenko (Olympisch kampioen ijsschaatsen) en Hongaars violist Edvin Marton, kon hij afmaken wat hij in Athene was begonnen en de eerste Russische overwinning claimen met “Believe”. Als beloning mocht hij van de EBU nadien op Europese tournee.

Het Eurovisiesongfestival van 2009 mocht naar Moskou. Dat kondigde Vladimir Poetin twee maanden na de overwinning aan. Het gastland stuurde dat jaar  de Oekraïense Anastasia Prikhodko, die op 7 maart de nationale finale had gewonnen. Die had zich eerder kandidaat gesteld voor de nationale finale in Oekraïne, maar na een hele aanklacht tegen de omroep daar trok ze zich terug. Rusland zou het met een elfde plek beter doen dan Oekraïne, dat twaalfde werd.

Meer info over deze editie? Ga naar Moskou 2009 voor meer info.

📆 2010-2018: Dispuut met Oekraïne doet Rusland terugtrekken.

Na de organisatie van het Eurovisiesongfestival in 2009 moest Rusland in 2010 weer aantreden in de halve finales. In eerste instantie werd gedacht dat kandidaat Peter Nalitch de finale niet zou halen, maar dankzij hoge stemmen uit buurlanden Wit-Rusland, Estland en Letland kon hij zich toch plaatsen. Hoge punten in de finale kregen echter boegeroep van het publiek.

In 2011 werd Alexej Vorobjov gezien als een favoriet voor een hoge notering, maar met een zestiende plaats haalde hij één van de slechtste resultaten voor het land. Een jaar verder was Rusland wederom favoriet. In een nationale finale met vijfentwintig kanddiaten deed onder andere oud-winnaar Dima Bilan mee. De winnaar werd Buranovskiye Babushki, een ensemble van Oedmoertse grootmoeders. Met “Party For Everybody” vulden ze de verwachtingen in en werd het zestal tweede, vlak achter Zweden.

De jaren na Buranovskiye Babushki werden moeilijke jaren voor de Russiche kandidaten. In 2013 kon Dina Garipova nog rekenen op sympathie van het publiek en werd ze vijfde in Malmö, maar de Tolmachevy tweeling in 2014 en Polina Gagarina in 2015 kregen de volle laag van het publiek. Met vredesliederen haalden ze wel de top 10. Zowel de Tolmachevy’s als Gagarina zouden tijdens de finale in tranen uitbarsten vanwege de fluitconcerten.

Alles leek weer vergeten in 2016 toen RTR intern Sergey Lazarev selecteerde voor het Eurovisiesongfestival. Met een visueel spektakel tijdens het festival, waar hij eerst voor een projectiemuur stond en er nadien vervolgens opklom, wist hij de halve finale te winnen. In de finale werd hij tijdens de nieuwe stemprocedure echter verslagen door Oekraïne. Dat leverde een jaar vol met spanningen op tussen Oekraïne en Rusland op het Eurovisiesongfestival

Na lang te zwijgen kondigde de Russische staatsomroep vlak voor de deadline aan dat het Julia Samoylova naar Kiev zou sturen. De zangeres had enkele jaren eerder illegaal opgetreden op de Krim, waardoor de veiligheidsdiensten besloten om haar geen toelating te geven om Oekraïne binnen te komen. Na heel wat getouwtrek en tussenkomst van de EBU besloot de Russische televisie om geen kandidaat naar Kiev te sturen, weken na de deadline. Zowel de Russen als de Oekraïners kregen een boete.

Nog voor de terugtrekking beloofde de Russische staatsomroep dat Samoylova hoe dan ook op het Eurovisiesongfestival terecht zou komen. C1R hield woord en stuurde haar een jaar later naar het festival in Lissabon. Daar wist ze echter voor de allereerste keer sinds de invoering van de halve finales ervoor te zorgen dat Rusland zich niet kwalificeerde voor de finale.

⭐ Resultaten

[table id=RUSS /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties