Slovenië

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=SLO /][/lgc_column]

Slovenië is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Na het uiteenvallen van Joegoslavië kon het land al snel debuteren als zelfstandige natie. Tot op heden wachten de Slovenen nog steeds op een notering bij de eerste vijf.

⬅️ 1961-1991: Slovenië als deel van Joegoslavië op het festival.

Slovenië was rum tachtig jaar onderdeel van Joegoslavië: eerst van het Koninkrijk en nadien van de Socialistische Republiek. In de jaren dat Slovenië onderdeel uitmaakte van Joegoslavië op het Eurovisiesongfestival kon Ljubljana vier inzendingen naar de internationale finale sturen. Die waren weinig opvallend met een zevende positie van Berta Ambrož in 1966 als beste notering.

Slovenië riep samen met Kroatië als eerste de onafhankelijkheid van hun land uit in 1991. Dat ging in Slovenië gepaard met de Tiendaags Oorlog waar tientalen doden te betreuren vielen. Vanaf 1992 zou Slovenië niet meer vertegenwoordigd worden door Joegoslavië op het festival, dat toen al een Federale Republiek was geworden. Na 1992 verscheen Joegoslavië overigens niet meer op het festival.

[table id=SLOY /]

Meer info over Slovenië binnen Joegoslavië? Klik hier voor de Joegoslavische geschiedenispagina.

🏁 1993-1999: Slovenië wint allereerste halve finale ooit.

De Slovenen konden debuteren in 1993, maar moesten zich wel via een voorronde kwalificeren. In eigen huis werd de allereerste halve finale voor het Eurovisiesongfestival gehouden: Kvafilikacija za Millstreet. Nog twee oude bondgenoten uit Joegoslavië (Bosnië en Kroatië) deden mee, net zoals de Slowaakse helft van Tsjecho-SlowakijeOostbloklanden Hongarije en Roemenië en Estland, dat net uit de USSR kwam. Het waren de drie Joegoslavische landen die naar Millstreet konden en band 1X eindigde eerste. Daarmee kan Slovenië zich de allereerste winnaar van een halve finale noemen. In Millstreet deed het land opvallend genoeg wel het slechtst van de drie en eindigde Slovenië op-een-na-voorlaatste.

Door dat slechte resultaat was Slovenië al meteen uitgeschakeld voor het Eurovisiesongfestival van 1994. De top 7 (vanonder te beginnen) van 1993 kreeg namelijk geen startrecht. Uiteindelijk vertrokken Italië en Luxemburg vrijwillig en moest enkel de top 5 thuisblijven, waar Slovenië dus bijzat. Het festival van 1994 was wel gewoon te zien op de Sloveense televisie.

In 1995 volgde de comeback en die was meteen succesvol: Darja Švajger had de nationale finale in februari 1995 gewonnen waar twaalf radiostations haar “Prisluhni Mi” het beste lied vonden. Ook de Europese jury’s waren overtuigd van de Sloveense zangeres en beloonde haar met een zevende notering in Dublin. Ze zong overigens in 1999 voor een tweede keer op het festival en werd elfde met “For a Thousand Years”.

De jaren tussen 1995 en 1999 waren trouwens heel wisselend voor het land. In 1997 kon Tanja Ribič nog een tiende plaats uit de brand slepen, maar de jaren daarrond vervulde Slovenië geen rol van betekenis en eindigde het land onderaan het scorebord. De wisselende resultaten eind jaren negentig zou Slovenië een kater bezorgen aan het begin van het volgende decennium.

📟 2000-2009: Moeilijke kwalificaties voor Slovenië.

Door een nieuwe formule die in 1997 werd ingevoerd waarbij een gemiddelde van de laatste jaren werd gebruikt als maatstaf, viel Slovenië af voor het Eurovisiesongfestival van 2000 en mocht het niet meedoen in Stockholm. Net zoals in 1994 keerde het land een jaar later sterk terug met opnieuw een zevende notering voor de Slovenen. Nuša Derenda haalde trouwens de laatste notering in de top 10 tot op heden.

In 2002 stuurde Slovenië een opvallende act naar Tallinn. De nationale finale werd door een drag act gewonnen: Sestre. Nationaal was er heel wat controverse rond omstaan omdat gelijktijdig bekend werd dat twee van de drie mannen nog als escorts hadden gewerkt en dat viel niet in goede aarde in het conservatieve Slovenië. Sestre werd dertiende in Slovenië en was in eerste instantie niet zeker van een finale in 2003 omdat er opnieuw naar de ranglijst van het voorafgaande jaar werd gekeken.

Toch was er plek voor Slovenië in 2003, maar Karmen Stavec – die het festival mocht openen in Riga – viel ver buiten de top 20. Toch moest Slovenië zich geen zorgen maken, want een jaar later werd de halve finale ingevoerd. Die zouden ze pas voor de eerste keer in 2007 halen, toen sopraanzangeres Alenka Gotar met “Cvet z juga” de grootste halve finale ooit wist te overleven. De zangeres met gekleefde ledverlichting op haar hand eindigde vijftiende tijdens de finale in Helsinki.

Het zou de enige geslaagde kwalificatie worden in de jaren 2000. In 2008 was Slovenië er met een elfde notering in de eerste halve finale nog nipt bij, maar verder maakte het land nooit echt een kans op een finaleplaats. Ook Omar Naber, die in 2005 vooraf wel tot de favorieten voor een mooie notering werd gerekend, kon het niet waarmaken.

📆 2010-2018: Slovenië blijft onopvallend verder doen.

De volgende kwalificatie voor Slovenië deed zich voor in 2011. Maja Keuc debuteerde een jaar eerder op de Sloveense showbizz dankzij haar deelname aan de lokale versie van Got Talent, waar ze de finale had verloren van Lina Kuduzović (de nummer drie van het Junior Eurovisiesongfestival in 2016). Ze waagde haar kans in de nationale voorrondes met “Vanilija”, maar koos voor een Engelstalige versie in Düsseldorf. Dat wierp haar vruchten af, want als derde kon ze zich kwalificeren vanuit de halve finales. In die finale eindigde Keuc dertiende met “No One”.

Slovenië leek de smaak te hebben en organiseerde voor 2012 een voorronde die werd uitgesmeerd over vier maanden. De verrassing was dan ook groot dat de 17-jarige Eva Boto zich niet kon plaatsen voor de finale in Bakoe met “Verjamem”, een lied geschreven door de componist van “Molitva”. De kaarten voor 2013 lagen heel lang moeilijk, want RTV SLO kon moeilijk budget vinden voor deelname. Het geld werd wel gevonden, maar voor het eerst werd de nationale finale geschrapt en geopteerd voor een interne selectie. Een weinig succesvolle zet, want de Slovenen werden laatste in de halve finale.

Een terugkeer van EMA volgde in 2014. Verrassend won Tinkara Kovač de nationale finale en al even verrassend haalde ze in Kopenhagen de finale van het Eurovisiesongfestival. Minder verrassend was de voorlaatste plek voor Slovenië op het scorebord. Een jaar later mocht Slovenië voor het eerst sinds lang zich nog eens een favorietenstatus toe-eigenen met het koppel Marjetka Vovk en Raay, dat als Maraaya naar Wenen trok met “Here For You”. De finale werd vlot gehaald, die het duo mocht openen. Toch stelden ze licht teleur door slechts veertiende te eindigen, wat nog nipt op de linkerhelft van het scorebord was.

In 2016 en 2017 kon Slovenië geen finale halen. Omar Naber kreeg de primeur om twee keer in dezelfde stad (Kiev) niet te kunnen doorstoten naar de finale van het festival, want ook in 2005 deed hij mee aan het festival op Oekraïense bodem. Lea Sirk haalde in 2018 dan weer wel een finaleplaats voor Slovenië, wat niet verwacht werd. Ze viel op een valse technische storing van enkele seconden, waar ze het publiek op haar hand kreeg. In de finale viel het kunstje niet meer op en eindigde Slovenië op een tweeëntwintigste positie.

⭐ Resultaten

[table id=SLOS /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties