Tsjechië

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][/lgc_column][lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”][table id=CZE /][/lgc_column]

Tsjechië is één van de deelnemende naties aan het Eurovisiesongfestival. Terwijl de andere helft van het voormalige Tsjecho-Slowakije al in 1994 debuteerde, bleef Tsjechië langer weg en deed het pas voor het eerst mee in 2007. Na een pauze van vijf jaar keerde het in 2015 terug.

🏁 2007-2009: Extreem slechte beginjaren voor Tsjechië.

Een eerste deelname van Tsjechië stond al in 2005 op de agenda. ČT had zich ingeschreven voor Kiev, maar trok zich terug omdat er al twee grote evenementen op de planning stonden. In 2006 deed het ook niet mee, maar in 2007 zou de natie dan toch zijn debuut maken.

De Tsjechische omroep organiseerde een nationale finale die – net zoals in Vlaanderen – de naam Eurosong meekreeg. Negen kandidaten deden mee en de populaire rock band Kabát ging in mei 2007 het officiële debuut maken. Het werd echter een koude douche, want dankzij de Estse kijker eindigde Tsjechië niet laatste met nul punten. Het eindigde nu laatste met één punt.

Ook in 2008 opteerde ČT voor een nationale finale. Deze keer won Tereza Kerndlová en ging ze richting Belgrado.  Ook zij bleef steken in de halve finale en eindigde voorlaatste. Die plaats zou overigens zes jaar lang de beste prestatie blijven voor het land, want een jaar later eindigde de band Gipsy.cz – die intern werd aangeduid door de openbare omroep – op een laatste positie met geen enkel punt.

📆 2010-2018: Comeback en eerste top 10.

Het was dan ook geen verrassing dat Tsjechië zich in de zomer van 2009 terugtrok vanwege een lage interesse en slechte kijkcijfers. De jaren gingen voorbij en het leek er niet op dat Tsjechië snel zou terugkeren. In de zomer van 2014 stuurde ČT opnieuw een statement de wereld in dat het niet ging meedoen in 2015.

Midden november 2014 volgde het verrassende bericht van de European Broadcasting Union dat Tsjechië een comeback ging maken op het festival van 2015. Een zegsvrouw van de omroep zei dat ze ‘het verleden achter zich gingen laten en Europa in 2015 een topsong te geven’. Toch lukte het niet om in 2015 met het intern geselecteerde duo Marta Jandová en Václav Noid Bárta de finale te halen. Met hun dertiende plaats deden ze het wel beter dan de vorige drie inzendingen.

De omroep gaf niet op en stuurde ook in 2016 een kandidaat. Na maandenlang geen nieuws te hebben vernomen, stuurde de omroep op een late donderdagavond het bericht naar buiten dat Gabriela Gunčíková naar Stockholm ging met “I Stand”. Tijdens de repetities kon ze goed overtuigen en dat jaar haalde Tsjechië eindelijk zijn eerste finale. Daar eindigde ze voorlaatste. In 2017 bereikte Tsjechië zoals vanouds geen finale, al kreeg jazzzangeres Martina Bárta wel hoge jurypunten in Kiev.

2018 betekende de terugkeer van een nationale finale, maar die wel zonder uitzending verliep. Via het internet kon het publiek stemmen voor hun favoriete kandidaat, samen met een internationale jury. Er was één grote favoriet: de 22-jarige Mikolas Josef. Hij mocht ook daadwerkelijk naar Lissabon, waar hij met een zesde plaats in de finale voor het beste resultaat ooit zorgde van Tsjechië.

⭐ Resultaten

[table id=CZES /]
Meer geschiedenis? Ga terug naar het landenoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per editie.

Advertenties