Dossierpagina > Lissabon 2018

Welkom op de dossierpagina van Lissabon 2018. Hier kan je uitgebreide informatie vinden over de drieënzestigste editie van het Eurovisiesongfestival. Fout, extra info of een voorstel? Contacteer ons!

Dossierpagina > De shows
Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

Dossierpagina > Lissabon 2018
DataEerste halve finale
Dinsdag 8 mei
Tweede halve finale
Donderdag 10 mei
Finale
Zaterdag 12 mei
LocatieAltice Arena
Lissabon
🇵🇹 Portugal
OmroepRTP
PresentatieFilomena Cautela
Sílvia Alberto
Daniela Ruah
Catarina Furtado
Deelnemers43 landen
Debuterend-
Terugkerend🇷🇺 Rusland
Terugtrekkend-

De deelnemende landen/omroepen
Alle deelnemende landen van 2017 zijn ook aanwezig in 2018. De deelnemerslijst werd bekend op 7 november en bijgesteld op 17 november. Bovendien keert Rusland terug na een jaar afwezigheid: vorig jaar trok het zich nog terug na het schandaal met Julia Samoylova. Toen was normaal omroep RTR verantwoordelijk voor de inzending. Dit jaar is het daar weer de beurt aan C1R. Ook in België kent met dit roulatiesysteem tussen twee omroepen: de VRT is nu aan zet. In mei vorig jaar werd in Israël IBA opgedoekt en vervangen door IPBC. Het is ook die omroep die dit jaar meedoet.

De Macedonische omroep MRT is er ook bij. Normaal mocht de omroep wegens schulden niet meedoen van de EBU, maar die werden volgens de nationale pers vereffend. Toch stond het land op 7 november niet op de deelnemerslijst. Tien dagen later kreeg Macedonië toch nog toelating om deel te nemen.

Enkele landen vieren een mijlpaal in Lissabon. België doet voor de zestigste keer (enkel Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk doen beter) mee in 2018, gastland Portugal voor de vijftigste keer en Montenegro stuurt zijn tiende kandidaat. Zweden debuteerde dan weer exact zestig jaar geleden, Macedonië twintig jaar geleden, Azerbeidzjan en San Marino tien jaar geleden.

De deelnemende landen en bijhorende omroepen in 2018:

🇦🇱 Albanië (RTSH)
🇦🇲 Armenië (AMPTV)
🇦🇺 Australië (SBS)
🇦🇿 Azerbeidzjan (İctimai)
🇧🇪 België (VRT)
🇧🇬 Bulgarije (BNT)
🇨🇾 Cyprus (CyBC)
🇩🇰 Denemarken (DR)
🇩🇪 Duitsland (ARD/NDR)
🇪🇪 Estland (ERR)
🇫🇮 Finland (YLE)
🇫🇷 Frankrijk (France 2)
🇬🇪 Georgië (GBP)
🇬🇷 Griekenland (ERT)
🇭🇺 Hongarije (MTVA)
🇮🇪 Ierland (RTÉ)
🇮🇸 IJsland (RÚV)
🇮🇱 Israël (IPBC)
🇮🇹 Italië (RAI)
🇭🇷 Kroatië (HRT)
🇱🇻 Letland (LTV)
🇱🇹 Litouwen (LRT)
🇲🇰 Macedonië (MRT)
🇲🇹 Malta (PBS)
🇲🇩 Moldavië (TRM)
🇲🇪 Montenegro (RTCG)
🇳🇱 Nederland (AVROTROS)
🇳🇴 Noorwegen (NRK)
🇺🇦 Oekraïne (UA:PBC)
🇦🇹 Oostenrijk (ORF)
🇵🇱 Polen (TVP)
🇵🇹 Portugal (RTP)
🇷🇴 Roemenië (TVR)
🇷🇺 Rusland (C1R)
🇸🇲 San Marino (SMRTV)
🇷🇸 Servië (RTS)
🇸🇮 Slovenië (RTVSLO)
🇪🇸 Spanje (RTVE)
🇨🇿 Tsjechië (ČT)
🇬🇧 Verenigd Koninkrijk (BBC)
🇧🇾 Wit-Rusland (BTRC)
🇸🇪 Zweden (SVT)
🇨🇭 Zwitserland (SRG SSR)

Volgende landen deden in het verleden mee, maar niet in 2018: Andorra, Bosnië & Herzegovina, Luxemburg, Marokko, Monaco, Slowakije en Turkije. Australië (SBS) is dan weer geen volwaardig lid van de European Broadcasting Union, maar wel een zogenaamd geassocieerd lid. Ze kregen van de EBU voor het vierde jaar op rij een uitzonderlijke toelating om deel te nemen. De organisatie kijkt om SBS een permanente deelname te garanderen.

Op 29 januari werden 37 van de 43 landen door middel van loting ingedeeld in de eerste halve finale of tweede halve finale. De overige zes landen moeten niet deelnemen aan de halve finales omwille van hun status (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk als lid van de Big Five, Portugal als organiserend land) en staan meteen in de finale.

Get to Know
Voor het tweede jaar op rij maken we voor ons (internationaal) publiek video’s om de kandidaten te leren kennen onder de noemer van ‘Get to Know’. De reeks van 2017 werd ruim anderhalf miljoen bekeken.

Destination Lisbon
Vanaf 16 maart starten we met onze jaarlijkse voorstellingsreeks met de kandidaten van het Eurovisiesongfestival, die dit jaar de naam ‘Destination Lisbon’ draagt. Elke dag stellen we een kandidaat voor. Alle bijdrages in de reeks kan je hier lezen.